Елитен кон, собственост на лидера на Чечня Рамзан Кадиров, е бил откраднат, докато се намира в Чехия. Стойността на откраднатия кон е 10 милиона долара, казва Кадиров, коментирайки кражбата на жребеца, пише Прайм.

Малко по-рано чешки издания съобщиха, че е имало похищение на жребец наречен Зазу от конюшня в село Крабчице, като конят може би е с цена от около 18 хиляди долара, и за който се твърди, че принадлежи на Кадиров.

По повод на кражбата, Кадиров е написал в своя Telegram-канал: "Как е станало възможно това? В някаква провинциална ферма ли е бил държан конят, за да може да бъде отвлечен толкова лесно? Къде е била охраната? Къде е доблестната полиция? Как някой извежда от обора кон под санкции и служителите на реда разбират за това едва след няколко дни?"

Чеченският лидер също така отбелязва, че жребецът е бил включен в санкционния списък от 2014 г. и той е станал първата "жертва" на санкции спрямо Кадиров, неговото семейство и екип. Ръководителят на Чечения отбелязва, че Зазу струва най-малко 10 милиона долара.

"Със сигурност това изкуствено подценяване е свързано с някаква финансова измама на отговорните за грижите за него и опазването му, но чистокръвният Зазу струва поне 10 милиона долара", казва Кадиров.

Той добавя, че "сега, разбирайки истинската му цена, някой ще си "опари ръцете". По принцип не вярвам в случайностите. Жалко е, че едно красиво и благородно животно страда. Притеснявам се, че Зазу може да попадне в "лоши ръце".

Топ 10 на най-скъпите коне в света

Топ 10 на най-скъпите коне в света

Някои от тях печелят милиони на състезание