Докато повечето от нас ще трябва да се примирят със самоизолация в собствения си дом, богатите се обръщат към най-съвременните бункери и бягат на частни острови, за да избегнат коронавируса.

Rising S Company, която произвежда бункери и бомбени убежища, отбеляза увеличение на търсенето цели четири пъти в сравнение със същия период на миналата година, според изпълнителния директор Клей Скот, пише CNBC Make it.

Той заяви, че е получавал обаждания от цял ​​свят, включително държави, от които никога не е имал поръчки, като Хърватия например. Скот каза, че средната цена на моделите, които клиентите разглеждат в момента, е $150 хил.

Лари Хол, собственик на друг компания за производство на бункери, базирана в САЩ, Survival Condo, заяви, че също отчита скок в запитванията поради епидемията, тъй като коронавирусът е подтикнал доста богаташи да помислят за закупуването на подобно съоръжение.

"Обикновено трябва да полагаме известни усилия, за да накараме хората да дойдат тук, а сега клиентите изглежда имат огромен интерес ", заяви той пред CNBС.

Хол разказва за свой клиент, който купил бункер, без дори да го е видял. И въпреки че запитванията идват от Близкия изток, Великобритания, Япония и Франция, досега продажбите му са най-вече на американски клиенти, с различни професии, включително лекари и инженери.

Цените варират от около $500 хил до $2,4 милиона и включват съоръжения като закрит басейн, фитнес зала и дори стена за катерене.

Най-екстравагантните начини, по които Безос, Мъск и Пейдж харчат парите си

Най-екстравагантните начини, по които Безос, Мъск и Пейдж харчат парите си

Някои от тях включват инвестиции в летящи таксита

Частни острови

Ако едни се обръщат към бункери, то други предпочитат повече уединение и търсят възможност да се изолират на остров.

Островът Gladden Private, близо до брега на Белиз в Карибите, е особено популярен, защото гарантира "пълна дискретност", обясни Крис Кроулов, изпълнителен директор по продажби и наеми на Private Islands.

Персоналът остава на отделен по-малък остров в близост и дистанционно включва червени светлини на по-големия остров, като сигнал за гостите, когато идват.

"Това е може би най-безопасното място на планетата за всеки, който иска да се скрие от този ужасен вирус, тъй като е на 20 мили от континента, той е на рифа", каза Кролов.

Престоят струва $2950 на нощ за двама души, като под наем е целият остров.

Друго популярно място в Карибите е Blue Island на Бахамските острови заради частната му писта, за която Кролов каза, че е има интерес от хора с частни самолети.

Кролов заявява, че миналата седмица е получавал обаждания от хора на яхти, които буквално обикалят островите, "опитвайки се да намерят безопасно място и са готови да платят много пари".

Частни джетове и яхти

Някои обаче решават да останат в морето. За изпълнителния директор на FlyEliteJets Кристофър Уилямс-Мартин бизнесът започва да върви повече в Деня на влюбените, когато "беше първият слух, че идва нещо доста голямо, което би имало значително влияние върху търговските полети и т.н."

Но едва преди две седмици той каза, че търсенето е ударило рекордни нива и е имал 270 запитвания в рамките на пет дни, които обикновено получава за около 30 седмици. "Някои искания бяха от името на музиканти, които искат да се приберат, преди повече граници да бъдат затворени", казва Уилямс Мартин.

Той казва, че за дни търсенето нараснало до около 300 запитвания в рамките на три или четири дни.