Освен че притежава половината от най-голямата компания за енергийни напитки в света и два състезателни отбора от Формула 1, Марк Матешиц вече е носител на нова титла: най-богатият милениал в Европа.

30-годишният австриец наследи 49% дял в Red Bull GmbH след като бизнесменът Дитрих Матешиц почина и остави това наследство на сина си. Към момента младият Матешиц има богатство от 15,7 милиарда долара, според Bloomberg Billionaires Index.

За Red Bull вероятно ще настъпи нова ера. През последните четири десетилетия Дитрих Матешиц използва популярността на марката на компанията, за да изгради империя.

Матешиц младши сега планира да се съсредоточи върху ролята си на акционер, вместо да помага за управлението на ежедневните операции на компанията като баща си. Това е обявил той в писмо до служителите, пише Bloomberg.

Междувременно трима мениджъри, които са работили в Red Bull по време на живота на Дитрих Матешиц, подадоха оставки. Те ще продължат да работят като консултанти на гиганта за енергийни напитки, който притежава и германския футболен клуб Лайпциг. Двама от тях ще работят директно с Матешиц младши като мениджъри в неговата холдингова компания.

Дитрих Матешиц и тайландския предприемач Чалео Йовидя основават Red Bull през 1984 г., след като Матешиц открива, че кофеиновите напитки облекчават разликата в часовия пояс, по време на пътуване до Азия. Семейство Йовидя контролира останалата част от бизнеса и е сред най-богатите семейства в Азия.

След като се замогва Дитрих Матешиц придобива остров Фиджи, както и различни замъци и вили в родната си страна, която не налага данъци върху наследството. Миналата година той купи имот в лондонския квартал Найтсбридж за 32 милиона паунда, който сега е домът на модната марка на Red Bull AlphaTauri.

Дитрих Матешиц - основателят на Red Bull, който почина като най-богатия австриец

Дитрих Матешиц - основателят на Red Bull, който почина като най-богатия австриец

Милиардерът си отиде на 78 години

Марк Матешиц е единствено дете, учи бизнес в Университета за приложни науки в Залцбург. От дете е запознат с дейността на баща си, придружавайки го на състезания на Формула 1.

Марк е акционер заедно с него в бизнес, с инвестиции в австрийски имоти. През 2018 г. той стартира бизнес с напитки, който прави бира и лимонада, с вода от един от най-старите извори в Австрия.