Милиардерът Палонджи Мистри притежава около $20 милиарда. 84% от богатството му обаче е заключено в съдебна битка с най-големия конгломерат в Индия, разказва Bloomberg.

Спорът между Мистри и Tata Group започна с преврат в борда на директорите през 2016 година, когато синът на милиардера бе изгонен като председател. Мистри е един от най-големите акционери в Tata Sons Ltd., която контролира конгломерата с оценка $100 милиарда.

Оттогава семейството му подаде редица оплаквания в съда срещу борда на холдинговата компания, обвинявайки ги, че не зачитат интересите на миноритарните собственици.

Битката в съдебната зала наскоро продължи с фокус върху решение на Tata Sons да ограничи акционерите да продават свободно дела си. Мистри, чийто дял от 18,4% в Tata Sons представлява $16,7 милиарда, не може да продаде активите си без одобрението на борда, с който води дела от две години насам.

Tata Sons винаги е била частна компания, но заради огромния си размер по старото законодателство тя се смяташе за нещо средно между публична и частна. Това позволи на инвеститорите по-голяма гъвкавост при прехвърлянето на дяловете.

Миналата година обаче акционерите на Tata Sons одобриха промяната, отхвърляйки несъгласието на сина на Мистри.

През следващата седмица съд в Ню Делхи ще трябва да вземе решение по делото за промяната на статута на компанията, но е твърде вероятно загубилата страна да обжалва.

Спорът увреди връзка, която има почти едновековна история. Компания на Мистри има финансови взаимоотношения с Tata Sons от 1927 г., макар семейството да е започнало да купува дялове след 60-те.

Мистри наследил дяловете от баща си, който е изградил автомобилните фабрики на Tata Group.