От класацията на Forbes на най-богатите хора в света, през изминалата 2023 година са починали общо 21 милиардери, като половината от тях са били над 90 годишни.

Актуалната версия на класацията на милиардерите на Forbes включва общо 2600 човека. От тях през изминалата 2023 година са починали 21 човека (т.е. 0,008%).

Богатството на най-богатия от починалите се оценява на 8 милиарда долара, съобщава Forbes.

Девет от починалите 21 милиардери са граждани на САЩ, трима милиардери са починали в Индия, двама - в Малайзия.

От 21 смъртни случая на най-богатите в света, само една е жена. Това е съоснователят на китайската фармацевтична компания WuXi AppTec, Чжао Нин. Тя е била само на 56 години, като през последните 20 години се е борила с рака.

Средната възраст на милиардерите, починали през 2023 г., е 85 години. Почти половината от тях бяха на поне 90 години.

По-конкретно, египетският милиардер Мохамед Ал-Файед, бащата на загиналия при катастрофата заедно с принцеса Даяна, Доди Ал-Файед, беше на 94 години. Той притежаваше хотел Ritz в Париж. Крупният предприемач е известен и като бивш собственик на лондонския универсален магазин Harrods и футболния клуб Fulham.

Най-възрастните починали милиардери от класацията на Forbes през 2023 г. са Били Джо "Ред" Маккомбс (на 95 години) и Чарлз Мънгер (на 99 години).

Маккомбс беше собственик на верига от автокъщи и основател на радиостанцията Clear Channel, която прерасна в медийната империя iHeartMedia. Милиардерът притежаваше и дял в частната охранителна организация Constellis, който обаче продаде през 2016 година.

Чарлз Мънгер беше вицепрезидент и акционер в компанията Berkshire Hathaway на легендарния инвеститор-милиардер Уорън Бъфет.

Какво ще получат наследниците на Берлускони - материалните и финансовите активи са огромни

Какво ще получат наследниците на Берлускони - материалните и финансовите активи са огромни

Кои са основните фирми и имоти на бившия италиански премиер

Сред починалите през изминалата 2023 година милиардери са още:

-Американският музикант и бизнесмен Джими Бъфет;

-Бившият италиански премиер Силвио Берлускони;

-Съоснователят на Intel Гордън Мур;

-Независимият директор на най-голямата компания за производство на бои в Индия Asian Paints Ltd, Ашван Дани. Той беше и най-богатият от починалите - състоянието му се оценява на 8 милиарда долара;

-Магнатът от пазара за недвижими имоти в Чикаго, Сам Зел;

-Живеещият в Обединените арабски емирства (ОАЕ) индийски бизнесмен Мики Джагтиани, бивш шеф и собственик на базираната в Дубай компания Landmark Group, която се занимава с търговия "на дребно";

-Последният починал мириардер от класацията на Forbes за 2023 г. (на 27 декември) е Гастон Глок, който беше на 94 години. Той е основател на австрийската компания произвеждаща огнестрелните оръжия Glock, като е и дизайнерът на базовия модел на едноименния пистолет.