Най-богатият човек в Индия и Азия - Мукеш Амбани, е изгубил почти 7 милиарда долара от нетното си богатство, след като неговия индустриален гигант Reliance Industries записа най-големият спад на акциите си за последните повече от 7 месеца.

Книжата на първата по големина компания в Индия поевтиняха с 8,6% на борсата в Мумбай в понеделник, което беше най-сериозният спад от 23 март насам. В резултат богатството на Амбани се е свило до 71 милиарда долара, показват данните на Bloomberg Billionaires Index.

Спадът на книжата дойде след като конгломератът представи финансовите си резултати. Компанията отчита 15% спад на печалбата си за последното тримесечие до 95,7 милиарда рупии или 1,3 милиарда долара. Приходите ѝ са с 24% надолу до 1,16 милиарда рупии.

Мукеш Амбани стана шестият най-богат човек в света

Най-заможният азиатец стана шести по богатство в света, изпреварвайки основателите на Google

Той управлява активи за над 72 милиарда долара

Основна причина за спада е бизнесът на Reliace в енергийния сектор. Лошото представяне идва заради срива в търсенето на горива.

Поевтиняването на книжата идва след като от началото на годината те добавиха около 25% към стойността си. Това повиши пазарната капитализация на Reliance до над 25 милиарда долара.

Досега 2020 година беше повече от успешна за Амбани, след като той успя да добави 19,1 милиарда към нетното си богатство и се превърна в шестия най-заможен човек в света.