Бернар Арно, най-заможният човек в Европа, стана още по-богат. Акциите на LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE достигнаха рекорд, след като компанията за луксозни стоки отчете далеч по-добри от очакваните продажби, пише Bloomberg.

Богатството на французина нарасна с над $19 милиарда през 2019 година. И Арно вече се съревновава с Бил Гейтс и Уорън Бъфет в индекса на изданието с общи активи на стойност $87 милиарда.

В четвъртък акциите на LVMH поскъпнаха с 4 процента до €342,80 - най-високото ниво от октомври 1989 г., когато те започнаха да се търгуват на борсата. Пазарната капитализация на компанията достигна близо $200 милиарда.

Арно бавно, но уверено се изкачва сред европейските милиардери, като успя да изпревари основателя на Inditex SA Амансио Ортега и Франсоаз Бетанкур Мейер, наследничка на империята L'Oreal. И дори легендарния инвеститор Бъфет.

Бернар Арно

Източник: GettyImages

Бернар Арно

Изкачването му продължава тенденцията най-богатите хора от Стария континент да дължат позицията си на компании в сектора на луксозните и други потребителски стоки. Сред останалите милиардери в Европа са основателите и наследници на компании като производителя на Nutella Ferrero, Chanel, както и на собственика на марката Ray-Ban.

Продажбите на LVMH надхвърлиха прогнозите на анализаторите за първото тримесечие на годината. Луксозната индустрия е в подем вече трета година, а основен двигател на растежа е Китай - въпреки забавянето на икономическия растеж.

Приходите на компанията се покачват с 11 процента до €12,5 милиарда. LVMH е най-голямата френска компания по пазарна капитализация.

Макензи Безос - бившата сервитьорка, която стана четвъртата най-богата жена в света

Макензи Безос - бившата сервитьорка, която стана четвъртата най-богата жена в света

Историята на успешната американска писателка и вече бивша съпруга на Джеф Безос