Бедността и богатството са два различни начина на мислене. Така казват успешните предприемачи, финансови експерти и други, които са успели да достигнат определени висоти в своята сфера.

Как мислите, как се държите и какви правила спазвате - всичко това определя нивото на доходите ви.

Време е да се отървем от навиците, които не им позволяват да растат! Защото на всички нас ни пречат да забогатеем едни и същи "капани", в които постоянно попадаме.

Разказваме за някои от най-лошите навици на неуспешния човек. Доходът ви няма да се увеличи, докато:

1. Харчите всичките си пари до последния лев

Така не само се лишавате от финансова свобода, но и поемате големи рискове. Ако се случи някаква ситуация на непреодолима сила (болест, уволнение, повреда на автомобила), дори няма да имате средства да разрешите и най-малкия проблем. За да не седите без една стотинка в джоба си и да не влезете в дългове, опитайте да спестите поне 10% от всяка заплата. Постепенно резервният ви фонд ще расте и ако нещо се случи, ще имате добра сума под ръка.

Снимка 283814

Източник: iStock

2. Пазите парите си у дома

Когато имате голяма сума пари, е глупаво просто да ги държите вкъщи и да не ги използвате. Няма значение дали под матрак или на отделна пластмасова карта - ако просто спестявате пари и няма да ги харчите, по-добре инвестирайте. Инфлацията непрекъснато изяжда стойността и след няколко години вашият капитал ще стане по-малък, дори ако не го докоснете. Но инвестициите са най-добрият начин да увеличите сумата. Не знаете къде да инвестирате? Опитайте се да започнете, като направите депозит в сигурна банка.

3. Закупуване на твърде много храна

На първо място, храната е енергия. Но мнозина имат навика да го превръщат в забавление. Ако често ядете от скука и постоянно купувате сладкиши, закуски и полуфабрикати, тогава всеки месец излишно изтича не малка сума. А и храната е склонна да се разваля, и вие просто хвърляте пари в кошчето. Опитайте се да не купувате повече храна, отколкото наистина ви е необходима. Разпределете определен бюджет за целта и обмислете менюто за седмицата. И винаги се насочвайте към натурални продукти. Балансираното хранене е не само вкусно и здравословно, но и икономично!

4. Винаги сте в дълг

Когато за вас не е проблем да заемате или надвишавате лимита на кредитната карта всеки месец - за какви спестявания можем да говорим? Това несериозно отношение към парите е тревожен знак. Разбира се, заемането е напълно нормално при спешни случаи. Но не можете да живеете постоянно в дълг. Би трябвало да можете сами да плащате за всичките си ежедневни нужди. За да анализирате защо трябва да вземате пари назаем, запишете всичките си разходи за един месец и помислете къде можете да спестите. И също - как да увеличите доходите в близко бъдеще.

Снимка 325984

Източник: Getty Images

5. Правите импулсни покупки

Абсолютно ненужните неща често се придобиват на емоционален принцип. Тези неща често не са евтини. И радостта от придобиването им не трае дълго. Ако постоянно купувате нещо, което първоначално не е било в списъка; или, поддавайки се на съмнителна отстъпка, вземете десет пакета вместо един - бъдете готови за нарастваща бюджетна дупка. За да прекратите този навик, трябва да проявите воля. Винаги ходете до магазина със списък и ограничена сума пари. Не ходете до търговския център просто така, "поразгледате отблизо". Отпишете се от всички рекламни писма. Ако смятате, че проблемът със спонтанните покупки набира твърде сериозна скорост и не можете да се контролирате, трябва да помислите за работа с психолог. Често шопингхолизмът е резултат от някои нерешени вътрешни проблеми.

Снимка 327379

Източник: iStock

6. Слагате всичко за забавление

Без значение колко внимателно планирате бюджета си, понякога изкушението е твърде голямо: да организирате грандиозен празник или ваканция за сметка на цялата заплата или повече, да си купите нова джаджа. Да се забавлявате "като последно" е весело и страхотно. Но съвсем не е печеливша стратегия. Следователно, не превишавайте лимита, който си отпускате за забавление. По-добре е да спестявате и да си почивате по-късно, отколкото да седите отново без пари.

7. Пушите и пиете алкохол

Друга позиция на разходите, за която може да харчите на огромни месечни суми. Алкохолът и цигарите редовно поскъпват. И ако не сте готови да намалите тази консумация, тогава тази статия само ще расте. Но никога не е късно да се откажете от лошите навици, както по отношение на парите, така и по отношение на здравето.

Снимка 488966

Източник: Facebook / Motors Magazine Ocean Indien

8. Поддържате излишно скъпа кола

Бензинът, резервните части и застраховката не са евтини. И когато не печелите пари с автомобила си, не е лесно да го издържате на средна заплата. Помислете дали наистина имате нужда от лична и особено излишно скъпа кола. Ако можете без автомобил, опитайте се поне да не вземате колата, когато ходенето пеш отнема същото време.

9. Не знаете вашите права

Неконфликтните и възпитани хора постоянно се опитват да ги мамят. Те са лъгани в магазина; при извършване на ремонти в жилището и на колата; без скандали те плащат сметката, дори ако услугите не са били напълно предоставени. Ако се разпознаете в този образ, стегнете се. Просто трябва да знаете правата си и да можете да ги защитите. Проактивността в този случай няма да ви направи лош човек. А и това ще помогне да спестите пари и нерви.

Снимка 325330

Източник: Europa.eu

10. Пренебрегвате справедливата критика

Никой не е перфектен. И може да има недостатъци в начина, по който работите. Но ако не искате да слушате външно мнение, няма да можете да се развивате, да работите по-добре. И съответно да печелете повече. Винаги трябва да слушате конструктивни съвети и коментари. Разбира се, трябва да можете да ги различавате от празно заяждане и откровени обиди. И дори не е нужно да следвате всички доброжелателни съвети. Но способността да слушате критика, без да я отхвърляте веднага с враждебност, е много полезна в живота.

11. Обвинявате обстоятелствата за всичко

Всички богати хора са просто късметлии, а вие сте губещ в живота, така че няма какво дори да опитвате. Познати ли са ви тези мисли. Ако е така, изгонете ги от главата си. Може да има много хора наоколо, които са започнали по-добре от вас. Но какъв е смисълът да се сравняваш с другите? Определено няма да забогатеете от това. Изхождайте от собствените си реалности и търсете достъпни начини да постигнете това, което искате.

12. Общувате с неуспешни хора

За да продължите напред, имате нужда от подходяща среда. Когато всичките ви приятели се оплакват от живота и съжаляват за пропуснатите възможности, не очаквайте прилив на мотивация. Заобиколете се с положителни хора, пълни със свежи идеи. Такива, които могат да ви научат на нещо, да ви покажат със своя пример, че всичко е възможно. С приятели като тях вие самите ще станете по-активни и продуктивни.

Снимка 236929

Източник: iStock

13. Не знаете как да спестите

Каквато и заплата да имате, повярвайте, все пак можете да спестите малко. Спестяването е ценно умение, което трябва да се развие. Когато го имате, получавате свободни пари, които можете да използвате с полза. Похарчете ги за нещо, от което наистина се нуждаете, или още по-добре - инвестирайте. Всеки има сфера, в която да икономиса пари. Опитайте се да спестите поне малка сума следващия месец. Ще видите, че не е толкова трудно.

Посочихме едни от най-вредните навици, които човек може да има, стремейки се към успех и финансова независимост. Отървете се от тях и веднага ще забележите разликата. Ако можете да добавите нещо към този списък, направете го с удоволствие и удовлетворение.