23 ноември със сигурност ще е паметна дата за предприемача Илън Мъск и огромната база от негови фенове, защото той успя да изпревари основателя на Microsoft по размер на притежаваното богатство, което го превърна във втория най-богат човек на планетата, предаде Bloomberg.

Новината идва по-малко от две седмици, след като основателят на Tesla и SpaceX успя да изпревари Марк Зукърбърг и се издигна до третата позиция в класацията на най-богатите хора на планетата.

Причината за последната рокада в подреждането е изстрелването на акциите на Tesla, благодарение на което нетното богатство на предприемача нарасна със 100 млрд. долара от началото на годината. Това е и най-скоростния ръст, регистриран в класацията Bloomberg Billionaires Index, която подрежда 500-те най-богати хора. През януари 49-годишният Мъск заемаше 35-о място.

Мъск изпревари Зукърбърг и стана третият най-богат човек в света със състояние от $117 милиарда

Мъск изпревари Зукърбърг и стана третият най-богат човек в света със състояние от $117 милиарда

Влизането в индекса S&P 500 изстреля акциите на Теsla с 13%, което добави $15 млрд. към богатството на Мъск

Същевременно пазарната капитализация на Tesla се доближава до 500 млрд. долара, като 75% от богатството на основателя ѝ се формира именно от акциите в компанията, които са четири пъти по-скъпи на SpaceX.

Издигането на Мъск в Bloomberg Billionaires Index бележи едва втория случай, при който Бил Гейтс е падал под втора позиция. Години наред той заемаше челното място, преди да бъде детрониран от основателя на Amazon Джеф Безос през 2017 г. Към момента нетното богатство на Гейтс възлиза на 127,7 млрд. долара. От 2006 г. досега той е дарил 27 млрд. долара на фондацията, основана от него и съпругата му.

Между Мъск и Гейтс вече имаше няколко вербални престрелки, като при последната от тях създателят на Tesla посочи в туит, че колегата му от Microsoft "няма никаква представа" за електрическите камиони. Те кръстосаха шпаги и относно коронавируса, след като Gates Foundation изрази тревога относно скептицизма на Мъск относно пандемията.

Въпреки кризата, богатството на включените в индекса нарасна с общо 23% от началото на годината, като те увеличиха притежанията си с общо 1,3 трлн. долара.

Мъск загуби $16,3 милиарда след срив на акциите на Tesla

Мъск загуби $16,3 милиарда след срив на акциите на Tesla

Милиаредерът за кратко беше в топ 3 на най-заможните хора в света