Основателят на базираната в Естония LHV Bank - Раин Лохмус, е загубил частния си ключ за своето "крипто скривалище", в което се намират 250 000 ETH (Етериум) на стойност близо $470 милиона, съобщава Crypto News. Въпросният крипто портфейл е придобит по време на Ethereum Initial Coin Offering (ICO), обяви наскоро директорът на борсата за криптовалута Coinbase - Брайън Армстронг.

Той отбеляза, че портфейлът е останал недокоснат от създаването на блокчейна Етериум.

"Една мистерия е разгадана. Този дигитален адрес, който сега съдържа $450 милиона в криптовалута, принадлежи на Раин Лохмус, основател на LHV Bank. За съжаление той е загубил ключовете си и няма достъп до тези стотици милиони. Ако можете да му помогнете да ги възстанови по някакъв начин, той е готов да ги раздели с вас", пише директорът на Conbase. 

Изпълнителни директори на крипто гиганти попадат в "мерника" на регулаторите

Изпълнителни директори на крипто гиганти попадат в "мерника" на регулаторите

След обвиненията срещу боса на фалиралата борса за криптовалути FTX, секторът се следи "под лупа"

В интервю от края на октомври тази година, Лохмус потвърди официално, че притежава 250 000 ETH и че няма достъп до тях. Естонецът разкри и че е загубил паролата за дигиталния си портфейл, като не е положил значителни усилия да я възстанови.

Снимка 360175

Източник: iStock

Изразявайки готовността си да си сътрудничи с всеки, който би могъл да помогне при възстановяването на изгубените ключове, Лохмус заяви:

"Не мога да разреша това сам. Ако някой смята, че може, ще приема всички предложения."

Основателят на LHV Bank призна, че загубата на пароли е повтарящ се проблем за него, като подчерта, че невъзможността за достъп до финансите показва уязвимостта на блокчейн системите.

Първоначалната инвестиция на Лохмус в Ether възлиза на едва $75 000. По време на пиковата цена на Ether на 10 ноември 2021 година, когато цената на втората по големина криптовалута достигна близо $4900, крипто средствата на естонеца са стрували умопомрачителните $1,22 милиарда.

Въпреки неотдавнашния спад на пазара, в портфейла на Лохмус все още има впечатляваща сума. Въпросът е ще успее ли да достигне до нея.

На фона на тази история, Coincover - платформа за защита на блокчейн, предоставя решение за възстановяване на пари като услуга с платен абонамент. Тя позволява на потребителите да архивират своята тайна фраза за възстановяване (SRP), която е уникален набор от 24 думи, които предоставят достъп до техните крипто активи.

Ledger Recover ще се предлага на абонаментна цена от $9,99 на месец или приблизително $120 на година.

Услугата за възстановяване идва, тъй като има много хора, които са загубили своите биткойн токени.

Според изчисления на Glassnode, около 10%, или 1 857 721 Биткойн може никога да не бъдат намерени. Това се равнява на милиарди долари, която ще останат недостъпни завинаги.

Водещи крипто компании са обвинени в измами за $1 милиард

Водещи крипто компании са обвинени в измами за $1 милиард

Поредното дело, след краха на FTX