Бившият "криптокрал" Сам Банкман-Фрайд беше признат за виновен по всички обвинения, свързани с пране на пари и фалират на борсата FTX, но той определено не е единственият, който е в полезрението на регулаторите. Още миналата година, когато цените на токените рязко спаднаха, в сектора се случиха и други сривове, които поставиха под прицела на властите няколко индустриални магната, пише сайтът Cryptodnes. А след присъдата на Фрайд, секторът буквално се следи "под лупа".

Регулаторните органи на САЩ насочиха вниманието си към няколко ключови фигури от крипто индустрията. Нека видим кои са те.

Чанпен Джао

Срещу Binance и нейният главен изпълнителен директор Чанпен Джао бяха повдигнати обвинения от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ за предполагаема измама и от Комисията по финансовите пазари за управление на "незаконна" борса и "фиктивна" програма за съответствие. Binance отхвърля тези обвинения и настоява, че те са неоснователни.

Binance - най-голямата крипто компания в света, която се разпада

Binance - най-голямата крипто компания в света, която се разпада

"Империята се разклаща"?

До Куон

До Куон, съосновател на Terraform Labs, е изправен пред множество обвинения в измама в САЩ и е арестуван за предполагаема фалшификация на документи в Черна гора. Куон последователно отрича тези обвинения.

Снимка 595222

Източник: iStock

Алекс Машински

Основател на Celsius Network - Машински, подаде молба за обявяване в несъстоятелност през юли 2022 година. Той пледира невинен по обвиненията за измама в САЩ, които го обвиняват в подвеждане на клиентите и завишаване на стойността на крипто токена на компанията му. Срещу него са заведени и съдебни дела от различни регулаторни органи.

Бари Силбърт

Ръководител на Digital Currency Group, Силсбърт е изправен пред съдебен иск от главния прокурор на Ню Йорк, който го обвинява в измама на клиенти за над $1 милиард. Силбърт категорично отхвърля тези обвинения.

Стивън Ерлих

Voyager Digital на Стивън Ерлих се сблъска с обвинения в подвеждане на клиентите и поемане на прекомерни рискове, което доведе до краха на платформата. Ерлих твърди, че срещу него е имало несправедливи нападки.

Джъстин Сън

Китайският предприемач Джъстин Сън и неговите компании, включително Tron Foundation, бяха обвинени в измама от Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) за предполагаемо завишаване на обема на търговията и укриване на плащания към известни личности. Сън отхвърли жалбата, като заяви, че тя е неоснователна.

"Кралят на криптовалутите“ Сам Банкман-Фрайд е обявен за виновен за финансови измами

"Кралят на криптовалутите“ Сам Банкман-Фрайд е обявен за виновен за финансови измами

Милиардерът беше арестуван миналата година, след фалита на управляваната от него борса FTX