Масайоши Сон, милиардерът основател на SoftBank Group, е направил огромен залог на bitcoin точно в момента, в който цените на криптовалутата достигнаха своя пик. В крайна сметка той е загубил $130 милиона, пише The Wall Street Journal, цитирайки източници, близки до милиардера.

Сон, който създаде най-големия фонд за рисков капитал, е направил инвестицията по препоръка на фен на криптовалутата, чиято компания бе купена от SoftBank през 2017 г. Става въпрос за Питър Бриджър, съпредседател на Fortress Investment Group.

Инвестицията в bitcoin е дошла именно в края на 2017 г., след като цените на криптовалутите вече се бяха повишили 10-кратно. Точният размер на вложението не е ясен, но източниците твърдят, че Сон е купил към средата на 2017 г. и е продал в началото на 2018 г., когато криптовалутата се срина.

Междувременно bitcoin поскъпна днес до почти $5 600, без видими причини за ръста.

Сон е познат във финансовия свят с бързите си инвестиционни решения и рисковите залози. Наскоро, той реши да подкрепи Alibaba след като поговори едва пет минути с основателя на компанията Джак Ма. Едва половин час пък му отне да обещае $200 милиона за стартъп, който отглежда зеленчуци на закрито.

Сон има богатство от около $19 милиарда, според Bloomberg. Така че едва ли е загубата му е повлияла тежко. Но новината за лошия залог със сигурност няма да се отрази добре на имиджа му на прозорлив инвеститор.