Броят на банкерите в Европейския съюз, които са получили заплата от над €1 милион през 2017 година, се е покачил до близо 5 000 - въпреки че регулаторите поставиха ограничения за бонусите, пише Reuters.

Данните на Европейския банков орган (ЕБО) показва, че повечето от тях се намират във Великобритания. С напускането на страната от Европейския съюз обаче се очаква част от тях да се преместят на континента.

Общо 4 859 банкери са получили възнаграждания, включително бонуси, от над €1 милион през 2017 година. През 2016 година техният брой е бил 4 597, показват данните.

Общо 3 567 от банкерите са били във Великобритания, или 73,3 процента. Германия влиза в списъка с 390 души, Италия с 201, Франция с 233, а Испания - със 161. В България няма нито един, а в Румъния са двама.

След като редица банки трябваше да бъдат спасявани с пари на данъкоплатците по време на кризата преди десетилетие, Европейският съюз през 2014 година ограничи бонусите до не повече от базовата заплата - или два пъти нейния размер, ако акционерите дадат одобрение.

Самата Великобритания се противопостави, като заяви, че това ще накара банките да увеличат базовото заплащане, а това ще ограничи възможността на институциите да намалят разходите по време на криза.