В Унгария бизнесменът Лоринк Месарош е известен с това, че е вторият най-богат човек в страната, а също така е и приятел на премиера Виктор Орбан от детство. Той стои зад едни от най-успешните унгарски компании, за които 2019 година се оказва особено добра.

Според данни на местния бизнес портал mfor.hu, цитирани от сайта Emerging Europe, ръководените от него дружества са успели да спечелят обществени поръчки на обща стойност от 415 милиарда форинта или 1,26 милиарда евро през последните 12 месеца.

Най-голямата от тях възлиза на около 305 милиарда форинта. Става въпрос за спечеления от унгарско-китайския консорциум RM International търг за ремонтирането на жп линията между Будапеща и Белград, която е част от инициативата "Един пояс, един път" на Пекин.

Основната част от RM International е собственост на фирмата Opus Group, която е част от управлявания от Месарош конгломерат.

Брюксел дава по $65 милиарда за земеделие. А в Източна Европа те отиват в “земеделската мафия”

Брюксел дава по $65 милиарда за земеделие. А в Източна Европа те отиват в “земеделската мафия”

Това пишат от The New York Times в свое разследване, включващо 9 държави членки плюс България

Не е изненадващо, че за последните пет години бизнесменът е успял да се превърне в един от най-заможните хора в родината си.

През 2018 година спечелените от негови компании търгове възлизат на 265 милиарда форинта или 803,7 милиона евро, през 2017 година - на 299 милиарда форинта или 906,8 милиона евро, а през 2016 година - на 225 милиарда форинта или 682 милиона евро. Значителна част от тези средства идват по линията на европейски фондове.

В резултат на това Лоринк Месарош беше включен в класацията на престижното издание Forbes за най-заможните хора в света. Към март 2019 година неговото нетно състояние се изчислява на 1,3 милиарда щатски долара. Така той остава само зад главния изпълнителен директор на OTP Bank по богатство.

Как Русия, Турция и Китай успяват да увеличат влиянието си в Източна Европа?

Как Русия, Турция и Китай успяват да увеличат влиянието си в Източна Европа?

И най-вече в Унгария, Чехия и Словакия, показва изследване

За сравнение може да се каже, че през 2015 година неговото състояние е далеч по-скромно - 24 милиарда форинта или 72,7 милиона евро. "Господ, късметът и Виктор Орбан определено изиграха роля за част от успеха ми", обяснява той пред унгарската преса още през 2014 година.

В родината си Месарош е известен като един от приближените на настоящият премиер на Унгария, самият той отрича двамата да имат повече от приятелски отношения.

Така пред Bloomberg в интервю от декември 2019 година той посочва: "Никога не съм имал бизнес отношения с министър-председателя.". Обратно в Унгария обаче има редица твърдения, че именно това приятелство успява да го превърне в един от най-заможните хора в страната.