Регионите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) остават "особено уязвими" на влиянието от страна на Русия, Китай и Турция на фона на отслабване на демокрацията и публичните институции там, както и на продължаващият популистки наратив на правителствата там. Това посочват в свое ново изследване унгарската организация Political Capital, Social Development Institute и Prague Security Studies Institute.

Документът, цитиран от платформата Emerging Europe, разглежда Чехия, Унгария и Словакия - региони, където според изследователите, Русия "има голям интерес за отслабване на европейската интеграция". От друга страна Китай се явява важна икономическа сила там, а Турция търси възможност за влияние на културно ниво.

"Най-лесната задача за авторитарните режими е Унгария. Правителството там е ориентирано към произточна политика в стремежа си да се превърне в център между Изтока и Запада", се казва в изследването.

Брюксел дава по $65 милиарда за земеделие. А в Източна Европа те отиват в “земеделската мафия”

Брюксел дава по $65 милиарда за земеделие. А в Източна Европа те отиват в “земеделската мафия”

Това пишат от The New York Times в свое разследване, включващо 9 държави членки плюс България

Като признаци за все по-сериозното влияние в Унгария експертите посочват отварянето на централа на руската International Investment Bank (IIB) в страната. Тази институция е смятана за "руски разузнавателен център" и наскоро тя се премести от Москва в Будапеща.

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан продължава да поддържа близки отношения с президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Наскоро той беше изложен на нови критики за това, че е единственият европейски лидер, подкрепил военната офанзива на Турция в Сирия.

Що се отнася до Чехия, авторите на документа посочват, че президентът на страната Милош Земан, както и Виктор Орбан, продължава да се противопоставя на санкциите на ЕС срещу Русия.

Премиерът-милиардер, предизвикал най-големите протести в Чехия от 1989-а

Премиерът-милиардер, предизвикал най-големите протести в Чехия от 1989-а

До масовите демонстрации в страната се стигна след като през април се появиха съмнения за злоупотреби с европейски средства, свързани с името на премиера

"Местните проруски портали са особено ефективни в разпространението на проруски теми сред местното население, а голяма част от тях подкрепят и китайските интереси в региона", посочват експертите.

В случаят с Китай според специалистите основен проблем за страните от Източна Европа е липсата на достатъчно информация за политиката на Пекин, както и "прекалено големите очаквания" за потенциалните икономически ползи от китайските инвестиции.

Защо Русия може да спечели от новата Европейска зелена сделка?

Защо Русия може да спечели от новата Европейска зелена сделка?

Тя открива възможности за руските интереси в Централна и Източна Европа