1989 е емблематична година в съвременната история на Европа. С падането на Берлинската стена постепенно падат и комунистическите правителства на държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). В тогавашна Чехословакия този период става известен като кадифената революция, когато краят на комунистическия режим е съпроводен от масови митинги в Прага.

30 години по-късно на същия площад в столицата - "Венцеслас", чехите отново привлякоха вниманието на Европа с най-масовия протест в страната от 1989 година насам. В сряда около 100 000 души се събраха в Прага, за да настояват за оставката на министър-председателя Андрей Бабиш.

До масовите демонстрации в страната се стигна след като през април се появиха съмнения за злоупотреби с европейски средства, свързани с името на премиера.

Тогава се очакваше срещу него да бъде повдигнато обвинение, но до такова не се стигна, след като Бабиш уволни доскорошния министър на правосъдието и на негово място назначи приближената до него Мари Бенешова.

Как се стигна до искането на оставка?

Одит на Европейската сметна палата, започнат след сигнал на организацията "Прозрачност без граници", даде начало на протестите срещу Андрей Бабиш в Чехия. Според резултатите от проверката министър-председателят е в конфликт на интереси заради участието си в чешкия конгломерат Agrofert.

От Европейската сметна палата посочват, че той е собственик и бенефициент на средствата, получени от холдинга. Заедно с това се допълва, че той има "пряк икономически интерес" от бизнеса на Agrofert.

В информацията се казва още, че Андрей Бабиш има участие в решения, свързани с бюджета на страната, които са целели облагодетелстване на компанията. Сега заради посочените злоупотреби Чехия може да се окаже принудена да връща европейски субсидии, изчислявани на над 17 милиона евро.

Гигантът Agrofert, направил Бабиш милиардер

След като завършва висше образование в Братислава към края на 70-те години на миналия век, Андрей Бабиш тръгва бързо по пътя на успеха, довел до превръщането на Agrofert в огромна холдингово дружество. Именно чрез него за кратко време той става милиардер.

Към днешна дата премиерът е сред от най-заможните европейци и е вторият по богатство в страната с нетно състояние от 3,7 милиарда долара, според данните на Forbes. Чешкият Доналд Тръмп, както го наричат, официално се отказва от мениджърската си позиция в групата през 2013 година, когато вече е част от политическия елит на европейската държава.

До изграждането на империята Agrofert го отвежда химическият гигант Chemapol Bratislava (преименуван по-късно на Petrimex), където започва работа през 1978 година. В началото на 90-те години Андрей Бабиш заминава за Мароко, където работи за местното подразделение на Petrimex.

През 1993 година той участва в създаването на чешката дивизия на Petrimax - Agrofert. Въпреки че официално не се посочва, значителна част от финансирането на групата идва от чужбина.

Благодарение на солидната подкрепа, която получава, Бабиш постепенно успява да придобие пълен контрол върху дружеството, като създава от него гигант с 200 дъщерни фирми, специализирани в сектора на селското стопанство, хранителната и химическата индустрии.

След като постига това, през 2011 година Бабиш основава своята партия АНО, а две години по-късно тя вече има присъствие в чешкия парламент и е втората политическа сила в страната.

През 2014 година Андрей Бабиш става финансов министър и вицепремиер, като малко преди изборите успява да купи два от най-известните вестници на чешкия пазар. Три години по-късно той е избран за министър-председател на Чехия.