Общото богатство на най-богатите предприемачи от Русия се е увеличило с $18,293 милиарда през първите три месеца на годината; Най-големият печеливш е бившият бенефициент на компаниите EuroChem и SUEK Андрей Мелниченко (оттегли се от съсобствениците на 9 март 2022 г., попадайки под санкциите на ЕС), който зае шесто място в рейтинга и чието състояние се увеличи с $5,29 милиарда - до 24,1 милиарда. Това изчисли РИА Новости по данни от Bloomberg Billionaires Index (BBI), съобщава агенция Прайм.

Индексът се изчислява въз основа на цената на акциите на компании, в които милиардери притежават акции. За някои компании изчислението се основава на съотношението на тяхната капитализация към EBITDA или цената на акциите към печалбата на акция. Общо класацията на BBI включва 500-те най-богати хора в света, като в момента в нея влизат 25 руски граждани, чието общо състояние към 1 април е 344,37 млрд. долара.

Най-богатият от тях остава един от основните собственици на Norilsk Nickel Владимир Потанин, чието състояние от началото на годината се е увеличило със 768 милиона долара до 31,8 милиарда долара.

Владимир Лисин, бенефициентът на NLMK, се изкачи до второ място от четвърто, увеличавайки богатството си с 2,91 милиарда долара до 26,9 милиарда долара. На трето място се спусна съсобственикът на Novatek Леонид Михелсон, стойността на чийто активи намаля със 747 милиона долара до 26,7 милиарда.

Съсобственикът на Лукойл Вагит Алекперов, чието състояние се увеличи с 1,79 милиарда долара, достигайки 26,4 милиарда, падна от трето на четвърто място. Петото място се държи от главния бенефициент на Северстал Алексей Мордашов, чието състояние се е увеличило с 3,75 милиарда долара до 24,6 милиарда. Мелниченко остана на шесто място.

Седмо място отново зае Алишер Усманов (Metalloinvest, Megafon), капиталът му от началото на годината е намалял повече от всеки друг в този списък - с $2,8 милиарда, до 18,3 милиарда. Осмо място в списъка продължава да заема Михаил Прохоров (група Онексим): състоянието му се е увеличило с 1,38 милиарда долара до 17,1 милиарда.

Основателят на компанията Alfa Group Михаил Фридман се изкачи до девето място от десето, чието състояние се увеличи с $1,21 до 13,5 милиарда. С него се размени съсобственикът на Новатек и Сибур Генадий Тимченко, чието състояние намаля с 1,45 милиарда долара и възлиза на 12,7 милиарда.