Милиардерите в Русия добавиха $72 милиарда към богатството си през 2023-а година година. Така те повишават общото си състояние до рекордните $577 милиарда, пише Reutres цитирайки класация на списание Forbes. На първото място застава Вагит Алекперов - бивш президент на петролния гигант "Лукойл".

На този фон, както Money.bg писа, само за първите три месеца на настоящата 2024-а година общото богатство на най-богатите предприемачи от Руската федерацияу се е увеличило с $18,293 милиарда. Най-големият печеливш тук е бившият бенефициент на компаниите EuroChem и SUEK Андрей Мелниченко, който се оттегли от съсобствениците на 9 март 2022-а година, попадайки под санкциите на ЕС и който заема шесто място в рейтинга. Неговото състояние се увеличава с $5,29 милиарда - до $24,1 милиарда, според иизчисления на РИА Новости по данни от Bloomberg Billionaires Index (BBI), цитирани от Прайм.

С колко забогатяха десетимата най-големи руски олигарси от началото на годината?

С колко забогатяха десетимата най-големи руски олигарси от началото на годината?

Общото състояние на руските милиардери според рейтинга на BBI е нараснало с $18,3 милиарда

Колкото до общите данни за цялата изминала година, те доказват възстановяване на богатството на руските милиардери на нивата от преди войната в Украйна. За сравнени, през 2021-а година, преди началото на руската военна инвазия, Forbes оцени общото богатство на руските милиардери на $606 милиарда. Високите цени на суровините през последните две години и икономическият растеж на Русия, фокусиран върху войната, компенсиращ негативното въздействие на западните санкции, подпомогнаха възстановяването към тази сума.

Снимка 657367

Източник: iStock

Припомняме, че много руски милиардери попаднаха под западни санкции, тъй като САЩ и ЕС се опитаха да накажат руския президент Владимир Путин и онези, които се смятат за близки до него, за започването на войната в Украйна. Така през 2022-а година общото им богатство спадна до $353 милиарда.

През последната една година обаче състоянието само на Алекперов се е увеличило до $28,6 милиарда от $20,5 милиарда през последната година. Той зае първото място в Русия, измествайки Андрей Мелниченко, който натрупа богатството си в бизнеса с торове и чието състояние спадна до $21,1 милиарда от $25,2 милиарда, смъквайки го на седма позиция. В класацията на Forbes Леонид Михелсон - ръководителят на руския производител на природен газ "Новатек", вече е на второ място, като богатството му се увеличава с $5,8 милиардадо $27,4 милиарда.

Глобално погледнато, днес в света има рекорден брой милиардери. Техният брой достига общо 2781, като само първите 20 са натрупали по-голямата част от общото богатство. Според тази международна класация, Алекперов е на 59-о място.

Милиардерите, които забогатяха и тези които "обедняха" през 2023-а

Милиардерите, които забогатяха и тези които "обедняха" през 2023-а

От 50-те най-богати хора в света 12 са станали по-бедни през 2023 г.