Най-богатите хора на планетата, като започнем от Илон Мъск и Марк Зукърбърг предимно са забогатели през 2023 г. Дори някои руски олигарси успяха да продължат да увеличават състоянието си, поне на хартия, като изглежда не се впечатлиха особено от въздействието на икономическите санкции, наложени им в множество юрисдикции в отговор на продължаващата инвазия на Русия в Украйна.

От 50-те най-богати хора в света 12 са станали по-бедни през 2023 г., докато останалите са забогатели още. От най-богатите 500 души на света, 77% са забогатели, някои с почти невъобразими суми.

Мъск оглавява класацията с приблизително нетно състояние от 235 милиарда долара, според данни, проследяващи състоянието на 500-те най-големи милиардери в света, цитирани от Bloomberg.

Въпреки новините, че неговият дял в X (Twitter), се е сринал почти наполовина, след като е платил 44 милиарда долара за него през 2022 г., бизнесът му с електрически коли Tesla беше на печалба. Акциите в компанията са се увеличили над два пъти през тази година, давайки й условна пазарна стойност от близо 816 милиарда долара и помагайки на Мъск, който е и най-големият акционер на Tesla, да увеличи общото си богатство с близо 98 милиарда долара. Това увеличение като сума е повече от годишния БВП на Ангола.

Друг щастлив милиардер е Зукърбърг - създателят на Facebook. Състоянието му нарасна със 184%, от $45 милиарда на $128 милиарда, на фона на ръста на стойността на компанията Meta от 172% през годината.

Колко години отнема на най-известните милиардери в света, за да направят първия си милион?

Колко години отнема на най-известните милиардери в света, за да направят първия си милион?

За най-богатия човек в света Илон Мъск са необходими само четири години

След ужасната 2022 г., през която стойността на Meta се срина след опасенията на акционерите, че харчи твърде много за метавселената и пренебрегва ключовите си бизнеси WhatsApp, Instagram и Facebook, акциите възстановиха почти всичките си загуби.

Но ръста на състоянието на на Зукърбърг през 2023 г. е нищо в сравнение с това на индонезийски бизнес магнат, инвеститор и филантроп, който е основател на индонезийския конгломерат Barito Pacific Group - Праджого Пангесту. Той се радва на приблизително седемкратно увеличение на богатството си, благодарение на голям залог върху геотермална енергия, което го изстреля в топ 50 на световните милиардери със състояние от от 31,5 милиарда долара.

Кои загубиха пари

Имаше някои забележителни загуби за милиардерите тази година. Индийският милиардер Гаутам Адани "обедня" с 36 милиарда долара и сега той притежава състояние от 84,3 милиарда долара. Стойността на компаниите на семейство Адани се срина, след като инвеститор обвини Гаутам, че е "изпълнил най-голямата измама в корпоративната история". Adani Group отрече обвиненията.

От топ 10 на най-богатите хора французинът Бернар Арно е единственият представител извън Америка, със състояние от 179 милиарда долара, което нарасна със 17,2 милиарда долара благодарение на представянето на неговата луксозна група LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

От Франция е и най-богатата жена в списъка, бизнесдамата и наследница на империята за красота L'Oréal Франсоаз Бетанкур Майерс, която е на 12-о място. Тя стана и първата жена в в списъка на 500-те най-богати милиардери със състояние от на 100 милиарда долара.

Акциите на L'Oreal са рекордно високи. Акциите се повишиха с 35% тази година - потребителите продължиха да харчат за луксозни продукти след пандемията. Франсоаз Бетанкур Майерс е и най-богатата жена в света.

Руски олигарси

Извън Китай и Русия: Страните, които милионери и милиардери напускат през 2023 г. и къде ще мигрират

Извън Китай и Русия: Страните, които милионери и милиардери напускат през 2023 г. и къде ще мигрират

В топ десет дестинации за милиардерите присъстват няколко европейски градове

Много от руснаците, засегнати от санкции след нахлуването в Украйна, забогатяха, което постави много въпроси за въздействието на мерките, предвидени от САЩ, Обединеното кралство и ЕС, за ограничаване на финансовата им свобода.

Санкционираните богаташи, чието богатство се е увеличило, включват магнатът Владимир Потанин с близо 2 млрд. долара до 30,6 млрд. долара, телекомуникационният магнат Алишер Усманов, с 1,88 милиарда долара до 20,3 милиарда долара и Алексей Мордашов, с 1,3 милиарда долара до 20 милиарда долара.

Да станеш милиардер, като продаваш козметични маски за лице за $3: историята на един бивш фармацевт

Да станеш милиардер, като продаваш козметични маски за лице за $3: историята на един бивш фармацевт

59-годишният основател на Fuerjia трупа състояние от 2,8 милиарда долара на базата на 84% собствеността си в компанията

Финансовите ограничения ограничават обаче някои от активите им и остават неликвидни: делът на Мордашов в германския туроператор Tui е замразен съгласно режима на санкции, което означава, че неговите акции не могат да бъдат продадени и той не може да събира дивиденти.

От първите 500 богаташи в списъка милиардерите 189 са от САЩ, 52-ма от Китай, 17 от Великобритания.