Светът официално има нова столица на милиардерите. За първи път в Пекин има повече милиардери отколкото в Ню Йорк, според годишната класацията на на Forbes за 2021 г.

В китайската столица има цели 33 нови супербогаташи през 2020 г. и така броят на милиардерите стига до 100 души. Ню Йорк остава на второ място с 99 милиардери според данните на Forbes. В голямата ябълка миналата година едва седем души са станали милиардери. Все пак трябва да се има предвид, че населението на Ню Йорк е около 40% от размера на това в Пекин. 8,4 милиона души живеят в голямата ябълка, докато в Пекин това число е 21 милиона души.

Най-богатият жител на Пекин е китайският бизнесмен Джан Имин, който е основател на компанията майка на TikTok ByteDance, която струва 35,6 милиарда долара.

В Ню Йорк най-богат е бившият кмет на града Майкъл Блумбърг. Негово богатство е на стойност от 59 милиарда долара.

Милиардерите в Европа са с $1 трилион по-богати в сравнение с година по-рано

Милиардерите в Европа са с $1 трилион по-богати в сравнение с година по-рано

Френският бизнесмен Бернар Арно остава най-богатият европеец. Към редиците на милиардерите в Европа се присъединяват още 72-ма души

Традиционно САЩ е дом на най-голяма част от милиардерите в света но Китай бързо наваксва. Само за година в Китай и Хонконг има 210 нови милиардери, което е повече от която и да е друга държава по света според доклада на Forbes.

Нещо повече - пет китайски града се нареждат сред топ 10 на градовете с най-много милиардери в света. Сред тях са специалният административен регион Хонконг на трето място с 80 милиардери, Шенжен на пето място с 68 души и Шанхай на шесто място с 64 супербогаташи.

Освен Ню Йорк само още един град в САЩ влиза в топ 10 - Сан Франциско, класиран на осмо място с 48 милиардери.

Миналата година супер богаташите в света станаха още по-богати, въпреки пандемията и икономическото забавяне. В световен мащаб има общо 2 755 милиардери, чието общо състояние е на стойност 13,1 трилиона долара на Forbes.

Китайските милиардери, забогатяли с по $3,5 милиарда всеки ден през януари

Китайските милиардери, забогатяли с по $3,5 милиарда всеки ден през януари

Силно начало на годината за гигантите, търгуващи се на борсата в Хонконг

Пандемията от COVID-19 направи още-по голяма и очевидна пропастта между богатите и бедните. В САЩ например милиардерите са с цели 44% по-богати на фона на пандемията, пише Business Insider. В същото време 80 милиона американци загубиха работата си и близо 8 милиона изпадат в крайна бедност.