Съоснователят на китайския онлайн гигант Tencent Пони Ма ще завърши първия месец от годината с няколко милиарда долара по-богат, след като само в понеделник успя да забогатее с 6,9 милиарда долара. Скока в неговото нетно състояние дойде, след като една от дъщерните компании на лидера обяви планове за първично публично предлагане (IPO).

Междувременно появата на Джак Ма за първи път от повече от два месеца добави 1,6 милиарда долара към неговото богатство. От Bloomberg посочват, че основната причина за подема при тях, както и при редица други китайски милиардери, идва в резултат на много силно представяне на борсата в Хонконг.

Tencent и Alibaba, както и доставчикът на храни Meituan и автомобилния производител Geely Automobile Holdings са сред дружествата, превърнали се в двигател на последното рали на финансовия пазар там. Така хората зад тези гиганти са успели да спечелят общо 32 милиарда долара през януари, сочат данните на Bloomberg Billionaires Index.

Също така топ 10 на магнатите с компании, листнати в Хонконг, са забогатели с над 60 милиарда долара през този месец или със средно по 3,8 милиарда долара на ден.

Годината започва обещаващо и за собственика на лидера в имотния сектор Evergrande Group Хуй Ка Ян, който записа най-голям спад на богатството си сред китайските милиардери през 2020 година. От началото на януари той е успял да компенсира част от него и е добавил 2,6 милиарда долара към богатството си.

Основният индекс на хонконгската борса Hang Seng е нараснал с 11% през януари към началото на тази седмица, което е най-големия пик от юни 2018 година насам.

Въпреки успешното му представяне все пак има и губещи милиардери. На първо място сред тях е съоснователят на производителя на смартфони Xiaomi Лей Чин. САЩ поставиха компанията в черния списък, което потопи акциите ѝ с 10 на сто на 15 януари.