Да си на по-малко от 30 години, а вече да си милиардер. С това могат да се похвалят 10 души в света, които управляват активи за почти 30 милиарда долара. Най-младият от тях е едва на 18 години и е от Европа. Това е Кевин Дейвид Леман, който е наследникът на германската верига дрогерии dm.

Forbes подрежда най-младите милиардери за 2021 година в своята класация за супербогаташите в света. Всички те идват от различни части на света, а състоянието им произтича от бизнеси в различни индустрии.

Най-младият милиардер в света е тийнейджър, който притежава бизнес с операции и в България

Най-младият милиардер в света е тийнейджър, който притежава бизнес с операции и в България

Той притежава богатство на стойност 3,3 милиарда долара

И ако Дейвид Леман е най-младият сред тях, то друг е най-заможният. Това е американецът Сам Банкман-Фрайд, който е на 29 години. Той има нетно богатство от 8,7 милиарда долара, което успява да натрупа благодарение на инвестициите си на пазара на криптовалути, както и на основаната от него борса за търговията на такива Alameda Research.

Сред десетимата милиардери под 30-годишна възраст, освен Кевин Дейвид Леман има още трима европейци. И те идват от една и съща държава - Норвегия.

Александра и Катарина Андерсен с баща си

Източник: ferd.no

Александра и Катарина Андерсен с баща си

Кои са двете сестри, които са най-младите милиардери на Европа?

Кои са двете сестри, които са най-младите милиардери на Европа?

Заедно с баща си те управляват семейна компания със 170-годишна история

С по 1,4 милиарда долара там се нареждат двете сестри Александра и Катарина Андерсен. Те управляват равни дялове в семейния холдинг Ferd, който развива дейност в разнообразни индустрии - от промишленост, до финанси и имоти.

Със значително по-голямо нетно богатство е другият новрежец - Густав Магнар Вицое. Той е собственик на почти половината от най-големият производител и търговец на сьомга в света - Salmar. Той получава дела си, оценяван днес на 4,4 милиарда долара, през 2013 година, когато е едва на 21 години като подарък от баща си.

Освен Сам Банкман-Фрайд още трима сред топ 10 на най-младите милиардери са още трима американци.

Остин Ръсел

Източник: https://www.luminartech.com

Остин Ръсел

Да създадеш компания на 17, а на 25 години да станеш милиардер. Кой е най-младият супербогаташ в света?

Да създадеш компания на 17, а на 25 години да станеш милиардер. Кой е най-младият супербогаташ в света?

Остин Ръсел е най-младият милиардер, спечелил богатството си сам

Един от тях е Остин Ръсел, който прекъсва образованието си в университета, за да основе компанията си Luminar. Тя се занимава с разработването на сензори за автомобилната индустрия. След листването на компанията на борсата в Ню Йорк, на 25 години Ръсел става най-младият милиардер, създал собствен бизнес. Днес неговото богатство се е в размер на 2,4 милиарда долара.

Останалите двама американци са бизнес партньори. Това са основателите на приложението за доставка на готови храни DoorDash Анди Фанг и Стенли Танг. И двамата са на 28 години и притежават състояние от 2 милиарда долара всеки.

Заедно с германецът Кевин Дейвид Леман и норвежката Александра Андерсен сред тримата най-млади милиардери е и китаецът Уанг Селон. Той притежава 1,5 милиарда долара, които идват от дела му в две компании от химическата индустрия в азиатската страна, произвеждащи титаниев диоксид.

Между най-младите милиардери е и Джонатан Куок от Хонконг. Той е на 29 години и е син на бившия председател на най-голямата местна строителна компания Sun Hang Kai Properties. Той наследява бизнеса след смъртта на баща си през 2018 година. Днес богатството на Куок възлиза на 2,4 милиарда долара.