Състезанието за създаване на технологии за безпилотни автомобили привлича милиарди долари, но досега то не е създавало толкова много милиардери. Основателят и главен изпълнителен директор на компанията Luminar Остин Ръсел е сред малкото изключения.

Когато е едва на 17 години той създава своята фирма, занимаваща се със създаването на лазерни сензори. След листването ѝ на Nasdaq борсата през тази седмица Ръсел се нареди сред редките милиардери на растящия пазар на безпилотни коли. И така се превърна в най-младият такъв, спечели сам богатството си.

Той успява да постигне това едва 25-годишен. "Все още съм относително млад, но за да постигна това, преминах през много кръв, пот и сълзи. И имах късмета да успея да задържа достатъчно голям дял", разказва предприемачът в интервю за Forbes.

Така благодарение на всички 104,7 милиона акции, които притежава в Luminar след дебюта ѝ на борсата, неговото нетно богатство възлиза на около 2,4 милиарда долара към четвъртък. Самата компания е изчислявана на 3,4 милиарда долара още преди първичното си публично предлагане.

Сред инвеститорите в Luminar са Volvo Cars Tech Fund и милиардерът Питър Тийл. Съоснователят на платформата за разплащания PayPal става съветник на Ръсел, след като той напуска Станфордския университет и започва да работи по компанията си през 2012 година.

Като ментор Тийл е не само впечатлен от революционната идея на Остин Ръсел, но и вижда възможност да се превърне в един от големите акционери в компанията му по нейния път от гаража на младия предприемач към Nasdaq.

Именно Питър Тийл му дава ценен съвет, благодарение на който днес Ръсел е милиардер на едва 25 години. "Можеш да изградиш бизнес за милиарди долари, но това не означава, че ще станеш милиардер. За това е особено важно от финансов аспект да запазиш достатъчно голям дял", му казва той.

А бъдещето пред Остин Ръсел изглежда все по-обещаващо. През тази година продажбите на неговата Luminar вероятно ще достигнат 15 милиона долара. А според прогнозите те могат да нараснат до впечатляващите 1,3 милиарда долара до 2026 година.