Докато класацията на топ 10 от най-богатите хора в света е доминирана изцяло от мъже, то що се отнася до най-младите милиардери в света, на първите места по нетно състояние са три дами. Първата от тях е 22-годишната американка Кайли Дженър. Тя управлява собствена марка за козметика, а според Forbes благодарение на бизнеса си е успяла да изгради богатство от 1 милиард долара.

Другите две най-млади милиардерки обаче са европейки и са две сестри. Това са норвежките Александра и Катарина Андерсен, които са съответно на 24 и 25-годишна възраст. Двете притежават равни дялове в семейната им компания Ferd, оценявани на 1,4 милиарда долара всеки. Начело на норвежкия лидер стои техният баща Йохан Андерсен.

Фамилната им компания е холдингово дружество, което притежава активи в различни индустрии, включително в промишлеността, финансите и имотния сектор.

Началото на семейната фирма тръгва преди повече от 170 години, когато пра-прадядото на сестрите, носещ същото име като баща им, Йохан Андерсън купува норвежкия производител на тютюневи изделия Tiedemanns Tobaksfabrik. От самото начало компанията започва да развива бизнеса си, като инвестира в различни активи.

Александра Андерсен

Източник: ferd.no

Александра Андерсен

След обединението на създадената след това Tiedemanns-Joh. H. Andersen и Hartog през 2001 година е създаден холдингът Ferd.

За сестрите Катарина и Александра Андерсен не се знае много. През 2019 година от Telegraph и CNBC разказват за тях. В публикацията се посоча, че въпреки богатството, с което разполагат, техният баща от малки ги е учил да спестяват.

Пример за това е настояването от негова страна двете да шофират автомобили, които са били купени втора ръка. По-голямата Катарина първо кара старият Volkswagen Golf на своята баба, а след това го сменя с използвано Audi Q3. Именно с този автомобил през 2017 година тя е хваната от полицията да шофира в нетрезво състояние, за което плаща глоба от 30 000 долара и се извинява официално.

Катарина Андерсен

Източник: ferd.no

Катарина Андерсен

В интервю отпреди няколко години нейната по-малка сестра споделя, че предпочита да спестява парите си вместо да ги използва на луксозни покупки. Тя признава, че това ѝ позволява да поддържа и финансира кариерата си на професионален жокей.

Независимо от изискванията на родителите им двете сестри да внимават с това как харчат парите си, все пак в техните профили в социалните мрежи могат да бъдат открити и снимки от почивки на луксозни места, както и с такива, на които са облечени с луксозни марки дрехи.