В миналото голяма част от представителите на заможния елит в Европа са обзавеждали домовете си, поръчвайки буквално всичко по свой "вкус" - от мебели точно за определена част на къщата, до килими и завеси. Отделни експонати, създадени преди десетилетия, дори столетия, стигат до наши дни. И когато изработката е от прочути за времето си майстори, единичните експонати на антикварните мебели в отделни случаи се продават за астрономически суми. Продадените на търгове антикварни мебели с най-високи цени (засега) са: шкафът Badminton Cabinet, креслото "Дракони" и писалището "Годард - Таунсенд".

Третият херцог на Бофорт поръчал шкаф, чиято изработка отнела години. Шкафът, известен като Badminton Cabinet, е направен от майстори във Флоренция през XVIII век и е смятан за произведение на изкуството. Ценният шкаф с чекмеджета е висок 3,6 м, широк е 1,8 м и е украсен със сложни сюжети и форми от аметист, ахат и кварц. Близо 200 години шкафът е съхраняван в дом в Глостършир в Англия.

През 2004 г. Badminton Cabinet е предложен на аукцион от "Кристис" и е продаден за зашеметяващата сума от 36,7 млн. долара. Купувачът на това произведение на изкуството е един от най-богатите принцове в Европа - Ханс-Адам II от Лихтенщайн. Украсената с абанос и слонова кост мебел от 2005 г. е изложена във Виена в музея Лихтенщайн.

Креслото "Дракони", изработено от кожа и дърво, е по дизайн на прочутия дизайнер и архитект от ирландски произход Айлийн Грей. Креслото се отличава с прецизна изработка на всеки детайл. Преди Грей да се прочуе като една от най-значимите фигури в Модернизма, тя прави мебели в стил Ар деко̀. Грей прекарва по-голямата част от живота си в Париж, където създава някои от най-емблематичните си дизайни, сред които и креслото "Дракони" (Fauteuil aux Dragons).

Креслото е създадено след края на Първата световна война, между 1917 г. и 1919 г., за Сузан Талбот, която първа дава възможност на Грей да направи цялостен интериорен дизайн, а креслото е част от въпросния интериор. Днес креслото е тапицирано в кафява кожа, но в оригинал тапицерията е била бяла.

Лакираната дървена структура е във формата на драконови тела, които оформят основата на креслото, а опашките им стигат до задната му част. Главите на драконите са издялани в подлакътниците.

През годините креслото "Дракони" сменя своя собственик няколко пъти. През 1971 г. антикварното кресло става притежание на арт дилъра Ческа Валуа, която го купува за 2700 долара. Две години по-късно тя продава "Дракони" на легендарния моден дизайнер Ив Сен Лоран. След неговата смърт, през 2009 г. креслото "Дракони" е продадено на търг на "Кристис" на неизвестен клиент за невероятните 26,6 млн. долара.

Пазарът на изкуство надмина икономиката на България през 2017 година

Пазарът на изкуство надмина икономиката на България през 2017 година

САЩ води, следван от Китай и Великобритания

Писалището "Годард - Таунсенд" е създадено през 1760 г., изработено е изцяло от махагон и е високо 2,8 м. Отличава се с изящна изработка и предназначението му е многофункционално. Смята се, че са направени само 9 такива уникални писалища. Това е повлияло и на цената му. Писалището "Годард - Таунсенд" е продадено през 1989 г. за 11,5 млн. долара, което за този вид антикварна мебел е най-високата известна цена.