Богатството на най-заможните хора на планетата - милиардерите в САЩ, е нараснало с 1 трлн. долара от началото на пандемията през март, сочи нов анализ на Чък Колинс от Institute for Policy Studies, предаде Zero Hedge. Това е покачване от 34%.

Това е обратното на случилото се през 2008 г., когато богатството на членовете на Forbes 400 се сви и им отне три години, за да се върнат на нивата от преди кризата. Днес обаче списъкът с 650 милиардери отчита набъбване на богатството.

От този брой милиардери, 47 са новорегистрирани такива, като само 11 са отпаднали заради смърт или спад на богатството си.

Снимка 507702

Източник: Statista

Не е учудващо, че богатството на основателя на Amazon Джеф Безос нарасна най-много в абсолютна стойност - с 69,4 млрд. долара между 17 март и 24 ноември и вече възлиза на 182,4 млрд. долара.

Най-големият процентен растеж обаче се наблюдава при Илън Мъск, чието богатството се покачва с 414% - от 24,6 млрд. долара до 126,2 млрд. долара, с което се превръща във втория най-богат човек на планетата след Безос.

Общото богатство на американските милиардери нараства с 1 трлн. долара, като те вече притежават общо 4 трлн. долара или 3,5% от цялото богатство на хората в страната. Това е два пъти по-голяма стойност от богатството на долната половина от населението на САЩ, в която влизат общо 160 млн. души.