Тревър Милтън, 38-годишният основател на Nikola, стана новият мултимилиардер с успешното първично публично предлагане на неговата компания.

Nikola, която произвежда електрически камиони и такива с водородни клетки, удари цена на акциите си над 37 долара за кратко, след като компанията беше листната на борсата. По този начин делът на Милтън във фирмата му получи нетна стойност от близо 5 милиарда долара. По-късно акциите се върнаха обратно на около 34 долара, като нетната стойност на бизнесмена стана около 4,6 милиарда долара. Преди пускането на борсата, делът на Милтън в Nikola беше оценен на около 1 милиард долара.

Новото богатство на Милтън обаче не е лесно спечелено. Той стартира още пет предприятия преди Nikola, две от които се провалиха. "Загубих всичко, което имах, два пъти", каза той пред CNBC по-рано през годината.

Милтън и компанията му отказват да коментират нетното богатство на милиардера. Основателят само спомена, че не планира да продава акциите си, тъй като те са затворени за около година.

Новият милиардер израства в Юта. Предприемаческият му стремеж започва рано. В училище той е препродавал бонбони на други деца с цел печалба. Милтън влиза в колеж, но прекъсва след година. Той стартира първата си компания през 2003 година, която е за аларма и наблюдение. Той продава фирмата няколко години по-късно. След това той стартира компания за търговия на дребно, която се проваля, преди в крайна сметка да създаде Nikola.

Миналия ноември Милтън плати 32,5 милиона долара за луксозното ранчо в Юта, което постави нов ценови рекорди за държавата. Имотът разполага с 16 800 квадратни метра и се намира на брега на река. Жилището има осем спални, 9 бани, таванска стая за билярд, киносалон, винарска изба и фитнес.

През април Nikola получи 4 милиона долара от програмата на САЩ за защита на заплатите - заем от администрацията за малък бизнес, който има за цел да помогне на компаниите да задържат работниците си по време на пандемията.

Милтън заяви, че правителственото финансиране е било необходимо, за да помогне на компанията да бъде стабилна, преди листването си.