Един от най-големите поддръжници на легалната индустрия за канабис в САЩ е руският олигарх Роман Абрамович, разкриват изтекли документи, пише VICE World News.

Документите показват, че Абрамович е инвестирал 130 милиона долара и е предоставил 194 милиона долара заеми на американски фирми за канабис между 2016 г. и 2018 г.

Абрамович беше собственик на футболен клуб Челси, един от най-големите футболни клубове в света, преди да бъде санкциониран във Великобритания, Европа и Канада след нахлуването на Русия в Украйна миналата година. Той обаче остава несанкциониран в Съединените щати. 

Основният бенефициент на милионите на олигарха беше базираният в Масачузетс производител на канабис Curaleaf, който има 146 магазина в 21 американски щата и сега е най-голямата лицензирана компания за канабис в света. Той също така e инвестираl в други фирми, включително услуги за доставка на канабис и компании за производство на канабис.

Разкритието дойде, след като огромен кеш от 30 000 файла от базираната в Кипър счетоводна компания Meritservus, на която Абрамович беше клиент, беше изтекъл в уебсайта с нестопанска цел Distributed Denial of Secrets през декември. Записите бяха обработени от Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията и анализирани от новинарския сайт Forensics News и финансовото списание Barron"s. Досега Абрамович не е отговорил на съобщенията за неговите големи инвестиции в индустрията с канабис в САЩ.

Файловете показват, че Абрамович е влял 225 милиона долара в Curaleaf, тогава известна като Palliatech, между 2015 г. и 2017 г. чрез компания, регистрирана на Британските Вирджински острови, наречена Cetus Investments. Твърди се, че служителите на Cetus наричат Абрамович само "г-н Син" - прякорът на Челси е "сините".

Първият завод за производство на медицински канабис в Гърция и най-големият в Европа беше открит

Най-големият завод за легален канабис в Европа е факт и се намира сравнително близо до България

Чужденците също ще могат да използват медицински канабис на територията на страната, но при определени условия

Олигархът има дългогодишни бизнес отношения с американския председател на Curaleaf, Борис Джордан, виден инвестиционен банкер в Русия през 90-те и 2000-те години, и Андрей Блок, най-големият акционер, бивш президент на руската петролна компания Сибнефт.

"Нямам нищо против легализирането на канабиса и моето семейство е с руски корени", каза Бил Алперт, който разследва историята за Barron's, пред VICE World News. "Но е интересно, че Абрамович иска да скрие дейността си. Основната му роля в Curaleaf и други публични предприятия са нещо, което други инвеститори може би са искали да знаят".

Финансирането от страна на олигарха на зараждащата се индустрия на канабис в САЩ беше, до изтичането на информация, скрито зад няколко тръста и офшорни компании. Алперт каза, че името на Абрамович не фигурира в никакви държавни лицензионни документи или фирмени записи, свързани с компаниите, които той подкрепя.

Алперт каза, че файловете показват, че малко преди руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Cetus е продал акции на Curaleaf за 8 милиона долара на съпругата на служител в руската държавна железница. Когато войната започва, Абрамович прехвърля инвестициите си в канабис на членове на семейството си.

Най-големият за завод за фармацевтичен канабис в Европа започва работа

Най-големият за завод за фармацевтичен канабис в Европа започва работа

Той се намира в Гърция

От Комисията за контрол на канабиса, потвърдиха, че са "наясно с обвиненията относно Curaleaf" и казаха, че са започнали разследване дали връзката на Абрамович с Curaleaf е трябвало да бъде разкрита.

В изявление, изпратено до Barron"s, Cureleaf каза: "Curaleaf беше една от хилядите компании в световен мащаб и в САЩ, които бяха бенефициенти на финансирането на г-н Абрамович. По това време той беше много търсен инвеститор и признат бизнесмен по целия свят. Компанията отрече Абрамович да има каквато и да е роля във вземането на решения и каза, че "той вече не е кредитор или инвеститор в Curaleaf".

В изтеклите файлове няма доказателства, които да подсказват, че Владимир Путин е знаел или участвал в инвестициите на Абрамович в канабис.