Европейската компания за извършване на онлайн преводи и дигитални разплащания Wise, която доскоро носеше името TransferWise, току-що създаде двамата най-нови милиардери на Стария континент. Основателите на старт-ъпът Кристо Каарман и Таавет Хинрикус станаха най-големите печеливши от излизането на компанията на борсата.

При първичното публично предлагане (IPO) на акции в Лондон в сряда книжата на компанията се продаваха за 800 пенса. Пазарната капитализация на дружеството достигна 8 милиарда паунда или 11 милиарда долара. Спрямо размера на дяловете на двамата предприемачи в старт-ъпа, тяхното богатство вече се изчислява на съответно около 2 и 1 милиард долара, пише Bloomberg.

Сред другите големи печеливши от IPO-то на Wise са още инвестиционната фирма на милиардера Питър Тийл Valar Ventures, както и британският инвеститор Байли Гифорд.

TransferWise стана най-скъпият технологичен старт-ъп в Европа

Европа има нов най-скъп технологичен старт-ъп

Компанията вече е оценявана на 3,5 милиарда долара

Финтех секторът във Великобритания успя да създаде доста успешни истории през последните няколко години, като един от лидерите Revolut, както и като OakNorth. Въпреки това Wise е един от първите старт-ъпи в сектора, който дебютира на борсата.

Нейните основатели Хинрикус и Каарман са родени в Естория. Първият от тях е първият служител на една от добре познатите технологични компании от страната - Skype. Каарман, от своя страна, е бил финансов консултант. Двамата създават Wise близо 10 години след като заживяват на Острова.

Идеята им за компанията се появява в опит да избегнат плащането на големи такси за банкови преводи от Великобритания към родината си.

От 2017 година насам Wise отчита печалба. За фискалната 2021 година компанията е удвоила печалбата си до 30,9 милиона паунда или 42,7 милиона долара, а приходите ѝ са с 39% нагоре до 421 милиона паунда.