Новата борса в Китай, пособна на американската Nasdaq, където се търговат големите технологични компании, отвори врати в началото на седмицата. И за едва три дни тя успя да направи трима души милиардери.

Търговията на новия Star Market започна в понеделник, а след рекордното поскъпване на акциите на някои компании, инвеститори успяха да натрупат милиони и дори милиарди. Общо 25 акции, които дебютираха на борсата, поскъпнаха със 140% в същия ден, а във вторник изгубиха част от аванса си, пише CNN Business.

В резултат богатството на основателя на компанията Suzhou HYC Technology Чен Уенюан нарасна до около 15 милиарда юана или 2,2 милиарда долара в сряда. Фирмата на 51-годишния китайски предприемач е доставчик на Apple и Samsung.

Акциите на Suzhou HYC Technology се търгуват с над 100% над цената от деня на първичното публично предлагане (IPO).

Као Джи, който е генерален мениджър на Zhejiang Hange Technology също влезе в групата на милиардерите, след като ценните книжа на неговата компания поскъпнаха с близо 70%. Така неговото нетно състояние скочи до 13,45 милиарда юана или 2 милиарда долара.

Третият нов милиардер е Анд Хуи Ден, който е основател на разработчика на софтуер ArcSoft. След над 100% скок в цената на акциите на неговата компания той вече разполага със 7,2 милиарда юана или 1,1 милиарда долара.