Броят на жените милиардери в световен мащаб достигна 100 през 2020 г., което е с 11 повече спрямо миналата година, според доклад на Hurun. Общото им богатство възлиза на 262 милиарда долара.

Китай доминира в списъка с 61 жени милиардери, водени от 59-годишната Джун Хуйцюан от Jiangsu Hansoh Pharmaceutical Group Co. Производителят на лекарства достигна капитал от $1 милиард долара, когато компанията бе регистрирана на фондовата борса в Хонконг през юни 2019 г. Личното богатство на Чжун, според доклада, е оценено на 15,1 милиарда щатски долара.

Пекин, Шенжен и Шанхай имат най-много представителки милиардери в списъка, се вижда още в доклада.

Китай заема девет места в топ 10 на най-богатите дами в световен мащаб. Единствената американска милиардерка в първите десет е Даян Хендрикс, на 73. Тя притежава богатство оценено на стойност от 8,2 милиарда щатски долара, предимно от частната си собственост на ABC Supply, компания за доставки на покриви със седалище в Белойт, Уис.

"Китай отново доминира с девет от Топ 10 и 61% от списъка", казва Рупърт Хугеверф, председател и главен изследовател на Hurun Report. "Има обаче притеснително малко млади предприемачи от женски пол в света."

Според друг списък на Hurun, който проследява кои са най-богатите хора в света под 40 годишна възраст, в него е имало само две жени, а останалите са били мъже.

В топ 100, САЩ се класира на второ място с общо 19 дами милиардери, следвани от Обединеното кралство с шест и Индия с две представителки.

Като цяло 100-те жени милиардери са едва от 16 държави. Средната възраст на Топ 10 е 62 години, с четири години по-малко от миналата година.

22-годишната Кайли Дженър е най-младата жена милиардер, следвана от 39-годишната Ву Ян.

Първите три индустрии, от които са милиардерите са производство (с 15), недвижими имоти (14) и технологии, медии и комуникации (14).

Най-богатата жена в света е 70-годишната Алис Уолтън, най-голямата дъщеря на основателя на Walmart Сам Уолтън. Тя има лично състояние от 59 милиарда щатски долара. От топ 20 на най-богатите жени в света само три са направени самостоятелно, според доклада на Hurun.