Компанията Amazon.com Inc подкрепя намерението на американския президент Джо Байдън за повишаване на корпоративния данък като част от реконструкцията на инфраструктурата. Това заяви Джеф Безос, главен изпълнителен директор, след като бе подложен на критика от Белия дом, Конгреса и в социалните медии, че плаща ниски данъци.

Байдън каза миналата седмица, че Amazon е една от 91 компании от Fortune 500, които "използват различни вратички в законодателството, с помощта на които не плащат федерален данък върху дохода, за разлика от семействата от средната класа, плащащи данъчни ставки над 20%.

"Подкрепяме фокуса на администрацията на Байдън върху смелите инвестиции в американската инфраструктура", каза Безос. "Признаваме, че тази инвестиция ще изисква отстъпки от всички страни".

В същото време, Безос не приема конкретното процентно увеличение на данъка. Безос се оттегля от ролята на главен изпълнителен директор през третото тримесечие на 2021 година.

Джеф Безос отново стана най-богатият човек в света

Джеф Безос отново стана най-богатият човек в света

Пак изпревари Илон Мъск

Белият дом не е коментирал веднага изказването.

Припомняме, че предложеното покачване на корпоративния данък в САЩ до 28% е отхвърлено още преди да бъде обсъдено.

Преди седмица Байдън разкри законопроект за модернизиране на инфраструктура с повече от 2 трилиона долара финансиране, което ще бъде събрано от увеличение на някои данъци. Част от формулата за финансиране на пакета е вдигане на корпоративната данъчна ставка от 21 на 28 на сто.

Демократите се нуждаят от подкрепата на всеки сенатор от партията си, за да прокарат предложенията, тъй като камарата е разделена - демократите и републиканците си разделят по 50 места.

Предшественикът на Байдън, Доналд Тръмп, намали въпросния данък от 35 на 21 процента.