"Вижте какво става в Кипър! Същото може да се случи и с нас!" - така мислят мнозина португалци и испанци. От страх за парите си те теглят спестяванията си от банките и ги прехвърлят в чужбина или... в бурканите у дома.

Португалците са сериозно обезпокоени. На фона на развитието в Кипър те се притесняват за собствените си банкови влогове. "Данъкът върху депозитите е чиста проба престъпление. Все едно докато спиш някой да ти забие нож в гърба", казва португалският пенсионер Алберто Собрейра.

Португалският министър на финансите Витор Гаспар не престава да уверява, че в страната му няма да бъде въведен подобен данък. Местните вложители обаче не вярват на приказките му. Витор Гаспар минава за верен съюзник на т.нар. Тройка и е склонен да се подчини на изискванията на международните институции, казват те. "Сега вече всичко е възможно. Ако преди седмица някой беше запитал дали в Кипър ще бъде въведен принудителен данък върху влоговете, щеше да получи същия отговор: "Не, това не е възможно! Нали Кипър е член на ЕС!". Така че аз не вярвам на приказките, че това няма да се случи и в Португалия. Мисля, че хората ще побързат да изнесат парите си в чужбина", смята португалският предприемач Антонио Виейра.

Португалците призовават: "Престанете да крадете от хората"

Тиаго Галадо Гуерейро е данъчен експерт и консултира заможни португалци и чуждестранни инвеститори. Той споделя: "В Португалия цари голяма несигурност. Вредите вече са нанесени. Аз подсигурявам моите клиенти, за да не се случи с техните влогове това, което виждаме в Кипър. Просто трансферирам техните спестявания извън Европа. Европа и преди всичко Германия си вкараха автогол. Никъде в Европа инвеститорите вече не се чувстват сигурни."

Подобни са и страховете в Испания. През последните дни там се извиват дълги опашки пред банките и банкоматите. Хората закриват сметките си и теглят спестяванията си - от страх, че ще ги постигне участта на кипърците. Зачитайки тежкото икономическо положение на страната, много експерти определят този сценарий като "напълно реалистичен".

Други обаче са на мнение, че "психозата играе по-важна роля от действителността". Проф. Емилио Ортис, преподавател в университета в Мадрид, е убеден, че Испания не е застрашена от кипърската съдба, защото "нейната икономика е много по-силна". Според него, страната дори скоро ще излезе от кризата. Проф. Ортис смята, че именно "прибързаното предложение" на ЕС за данъка върху депозитите предизвика безпокойство не само в Кипър, но и в останалите закъсали южноевропейски страни.

Бурканите - по-сигурни от банките?

Икономическият експерт Роберто Вилянова не споделя мнението на професора. Според Вилянова, финансовата криза в Испания все още не е предотвратена и рано или късно правителството ще бъде принудено до предприеме мерки, подобни на тези в Кипър. "Външният дълг на Испания вече достигна 105 процента от брутния вътрешен продукт и продължава да расте. Освен това производството продължава да спада средно с 3,2 процента на година", отбелязва Вилянова и припомня, че на 20 март испанският финансов министър Кристобал Монторо е обявил намерението си да въведе данък върху спестяванията - точно както в Кипър.

В едно нещо обаче проф. Емилио Ортис и Роберто Вилянова са единодушни: според двамата експерти, изнасянето на капитал от испанските банки, повлияно от събитията в Кипър, е най-лошото, което може да се случи на Испания, защото както казва проф. Ортис: "Без налични пари в банките няма как да бъдат отпускани кредити, няма и как да се развива икономиката, а камо ли пък да се създават нови работни места. В момента 25% от населението в страната са безработни. И броят им продължава да расте."

Роберто Вилянова допълва: "Само за последните два дни вносителите са изтеглили 500 милиона евро. А за миналата година влоговете на населението са намалели така или иначе с 55 милиарда. Хората предпочитат да съхраняват спестяванията си у дома или зад граница, защото нямат доверие на испанските банки", подчертава Вилянова.