България е велика нация и зад нея стои цяла Европа. Европейската комисия няма да приеме никакви шантажи по енергийните въпроси. Това каза Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия на пресконференция в Брюксел, предаде агенция Фокус.

Така президентът на европейската комисия Жан-Клод Юнкер отговори макар и задочно на президента на Русия Владимир Путин, койго медиите днес разпространиха, че е казал, че на България не може да се разчита. Те са били казани от Путин по време на срещата му с турския държавен глава Реджеп Ердоган, след която стана ясно, че Москва пренасочва Южен поток.

„Ние ще работим в близко сътрудничество по инвестиционния план, за да гарантираме, че енергийните връзки представляват основен елемент в новата вълна инвестиции от 315 милиарда евро, която искаме да задействаме", уточни Жан-Клод Юнкер. 

По отношение на „Южен поток", Жан-Клод Юнкер каза, че Европейският съюз и България работят заедно, за да разрешат основните неразрешени въпроси. „Тези неразрешени въпроси не са непреодолими. Ние трябва да направим това, което е най-добро за България и по този начин най-добро за Европа. „Южен поток" може да бъде построен", условията са ясни и то отдавна, няма нищо ново. В момента топката е в Русия."

По-рано днес министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, заяви че Москва окончателно се е отказала от проекта.

Към момента не сме получавали официално уведомление от Русия за позицията й по изграждането на „Южен поток". Това заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов, след срещата си с председателя на Европейската комисия.

Неслучайно казах и съгласувах с председателя на ЕК - Жан-Клод Юнкер, че подготвителните дейности по изграждането на газопровода могат да продължават. Сега разяснихме всички детайли около този проект и Жан-Клод Юнкер вече е в течение на процедурите, които са правени.

ЕК категорично заяви, че България не е сама в тази ситуация и ЕК не е само наблюдател. С официално заявление сме представили на ЕК възможност да преговаря по проекта за изграждане на „Южен поток".

България има много разходи и мощна съпротива по забавянето на строежа на газопровода и съм доволен, че е коригирано твърдението от преди няколко дни, че ЕК само наблюдава процеса с изграждането на „Южен поток","допълни още Бойко Борисов.