Генералният директор на европейския авиостроителен концерн Airbus, Фабрис Бреже обвини основния си конкурент -Boeing в започването на ценова война, съобщава Reuters. Той заяви, че американската компания се опитва да увеличи пазарния дял на своя самолет B-737 Max за сметка на агресивно сваляне на цените.

Фабрис Бреже добави, че благодарение на тази си стратегия Boeing ще успее да демонстрира по-добри показатели по отношение на поръчките за 2012 година. Като не се ангажира с точна прогноза за конкретните бройки.

В последните години Airbus устойчиво надминава Boeing по поръчки на самолети, както и по доставените на пазара въздушни лайнери. Така например през 2011 г. Airbus продаде рекордните 1419 машини, докато Boeing реализира само 805, като година по-рано съотношението бе 574 срещу 530.

Но през тази година Boeing съумя да постигне по-голям прогрес. Например американския превозвач United Airlines поръча от съотечествениците си 150 самолета, включително 100 от гореспоменатите B-737 Max.

И като цяло Boeing съществено надмина конкурента си по време на авиосалона във Фарнбъро, Великобритания, продавайки 396 самолета среще 115 на Airbus.

Фабрис Бреже, също така, коментира перспективите пред Airbus във връзка с евентуалното разпадане на еврозоната поради кризата с държавните дългове. Според него, коропорацията разглежда вариант на създаване на собствена банка за сметка на финансовите резерви на Airbus, които представляват в момента 10 млрд. евро.