България и Турция ще развиват сътрудничеството си в железопътния транспорт при осъществяването на комбинираните превози, автомобилните превози и други области в транспорта.

За това са се споразумели на среща днес министърът на транспорта Петър Мутафчиев и Кюршад Тюзмен, държавен министър, отговарящ за външната търговия и митниците на Турция, предаде БТА.

Тюзмен е в България за участие в 17-та среща на Турско-българския междуправителствен комитет за икономическо и техническо сътрудничество.
За последен път бях в България преди Коледа, но сега виждам една съвсем нова страна, която е член на Европейския съюз и ние сме горди, че имаме такъв съсед, коментира Тюзмен.

Той каза, че през последните три години стокообменът между двете държави е увеличен три пъти и скоро ще достигне още по-високи цифри. Турският министър изрази увереност, че до 2010 година търговският обмен между двете страни ще надхвърли 8 милиарда долара, а турските инвестиции в България ще достигнат 1 милиард долара, съобщи News.bg.

Като особено голям той определи приносът на двустранните си срещи и договорености с министър Петър Мутафчиев. Двамата са разговаряли за сътрудничество във всички видове транспорт.

Акцент са били проблемите по граничните пунктове и евентуалното увеличение на броя им, както и транзитните визи за турските пътници, за което предстои подписването на споразумение между външните министри на двете държави, посочи Кюршад Тюзмен.