Непалска частна авиокомпания направи показно почистване около село Лукла, което е изходен пункт за базовия лагер на Монт Еверест, пише Ройтерс.

Били са събрани 17 тона празни бирени бутилки, пластмасови кутии и алуминиеви кенове.

Хиляди алпинисти и катерачи пристигат в живописния регион Кхумбху в подножието на най-високия връх на земята и оставят там боклуците си.

Компанията Йети Еърлайнс е започнала да извозва боклуците още през януари и днес е отнесла последния товар. „Йети" са работили на доброволни начала и са предали стъклените бутилки на пивоварни за повторна употреба.

От самолетната компания са заявили, че се надяват акцията им да направи туристите и местните хора по-съзнателни към съхраняване и подобряване на екологичния баланс в Хималаите.

По-високо в снега по склоновете на Еверест непалски катерачи през последните години събраха много боклук: празни кислородни бутилки, пластмасови кутии, въжета и счупени стълби.

Но пътеката, която тръгва от Лукла до базовия лагер оставала засипана с боклук.

Представител на Himalaya Club, местна екологична организация, обяснил, че боклук като хартия, пластмаса и алуминий може да се закопае някъде наблизо, но за стъклените бутилки място няма и те трябва да се извозят до столицата.