Около 20 млн. лева повече трябва да плати Националната енергийна компания /НЕК/, за да поеме по-високата цена на енергийния газ. Това каза в Пловдив по време на конференция, посветена на енергийната ефективност на страната ни председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Константин Шушулов.

Това най-вероятно ще стане за сметка на печалбата на НЕК. Вероятно ще трябва да променим малко и цената на електрическата енергия, каза Шушулов, цитиран от Фокус.

По-късно обаче бе пояснено, че увеличението засега не касае цената на тока на крайния потребител, тъй като по закон е регламентирано цената да не се променя до 1 юли.

След тази дата „може да има поскъпване, но може да има и понижение на тока", каза Шушулов. Имаме достатъчно електроенергия, ако има нужда държавата ни ще спре и износа, посочи той.

По думите на Константин Шушулов "Топлофикация" означава комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия и затова е значително по-висока цената на електричеството сега, за да има топлинна енергия.

В България почти нямаме производство на топлинна електрическа енергия и ако има, то е едва 35-38 мегавата за страната, а имаме заявки за 2000 мегавата, допълни Шушулов.

За София и Пловдив производството на топлинна електрическа енергия е 10-15%, уточни той. Това производство Шушулов определи като „производство на топлина от котел".

В този случай няма кой друг да поеме увеличението на цената на природния газ, освен НЕК. В България засега няма и производство на соларна енергия, като до комисията са постъпили заявки едва за 200-300 мегавата такава енергия, каза още Шушулов.