Включването на българските роми в икономическия живот на страната е едно от ключовите предизвикателства пред страната ни в идващите десетилетия.

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева по време на форум "Предизвикателствата пред икономическото развитие" организиран от Българския икономически форум, провеждащ се в София.

Кунева посочи, че една четвърт от влизащите на пазара на труда през 2020 г. ще бъдат роми. За това трябва нашите усилия трябва да бъдат насочени именно там - да интегрираме българските роми, чрез образование. Няма друга алтернатива.
Вицепремиерът призна, че състоянието на интеграция на ромите у нас в момента е много по-тежко и се намираме много по-назад от това, което беше преди няколко десетилетия.
Друг проблем, който беше изтъкнат от Кунева, е че страната ни е със застаряващо население и трябва да се работи по въпроса как да привлечем нова работна ръка - хора, които да се развиват тук и да плащат своите данъци у нас.

Кунева обърна внимание и върху значението на държавната политика по отношение на развитието на бизнеса и конкурентоспособността. Тя посочи, че не е работа на държавата да отваря заводи, каквито призиви има, а да създаде възможно най-добрите условия това да направи реалният бизнес, който да отвори реални работни места. В тази връзка ние трябва да работим за това как да повишим конкурентоспособността иначе ще отпаднем от състезанието на нациите, каза още Кунева.

Тя допълни, че за да се случи това трябва да има работещи и силни институции, електронно правителство и засилена борбата с корупцията. Вицепремиерът каза обаче, че у нас най-устойчивата институция е манталитетът - как възприемаме тези около нас, държавата, светът.