Съобщението на „Wall Street Journal" в понеделник за десет отказани от ОАЕ едрогабаритни самолета от модел A340 дава занижена оценка. Най-вероятно е отказаните самолети да са доста повече, пише днес германският Handelsblatt. Празнините ще бъдат запълнени от извечния конкурент на Airbus - американската компания Boeing.

Говорителят на самолетното дружество на Дубай Майк Саймън е направил изявление късно в понеделник. Емиратствата не са удовлетворени от ефективността на строителните процедури. Затова поръчката за доставка на 12 самолета, направена през 2003 година, ще бъде сторнирана. Освен това опцията за осем допълнителни самолета от модел A340-600 няма да бъде задействана. Общата стойност на отказаните поръчки е четири милиарда долара.

По информация на вестник „Gulf News", в ОАЕ се ползват 65 самолета модел A340-600. Сега обаче Dubai Airlines възнамерява да вземе на лизинг осем едрогабаритни машини Boeing 777, за да запълни „празнините" от отказаните Airbus. Очевидно самолетът на Boeing, който работи с два мотора, е много по-изгоден от четири - турбинния Airbus.

Днес говорител на Airbus казва, че от страна на ОАЕ няма подадена информация за отказани поръчки. Напротив, с Емиратство Дубай в момента се водят търговски преговори, предимно за самолетите от типа A380. Като цяло обаче Airbus гледа с „относително голямо опасение на проблематиката".

Нещата не били толкова черни - съвсем наскоро бе получена поръчка от Австралийските аеролинии Qantas за осем самолета Airbus 380. Така общия брой на поръчките за най-големия пасажерски самолет възлезе на 167 броя. Обаче Airbus трябва да продаде доста повече, 420 машини, за да си „избие парите" за разработването и производството на джета, посочва Handelsblatt.

През уикенда Емиратсвата подадоха сигнал, че поради трудностите по монтажа на гиганта A380 и забавянията в сроковете на доставките, те могат да откажат контракта. С 45 поръчани самолета ОАЕ са едни от най-големите клиенти на дъщерното предприятие на EADS Airbus.