Днес се навършват 45 години от откриването (1963) на Стопанския металургичен комбинат "Кремиковци".

По случай 45-ия рожден ден на металургичния гигант „Кремиковци" и Деня на металурга председателят на федерация „Металургия" към КТ „Подкрепа" Людмил Павлов поздрави работниците от комбината в ефира на Дарик радио.

„Бих пожелал на всички кремиковски работници от сърце да постигнем всичко това, което е наше - „Кремиковци" да работи, те да са спокойни, да получат всички заплати. Да дойде човек, който да инвестира в „Кремиковци" и хората да са доволни, че работят. Както в старото време, когато кремиковски работници взимаха най-добрите заплати", каза Павлов.

Очаква се от днес да започне изплащането на заплатите на работниците за август и септември. До няколко дни ще стане ясно бъдещето на „Кремиковци" - дали комбинатът ще бъде оздравен и модернизиран от нов инвеститор или до края на ноември ще загаси производствените си мощности.

Припомняме, на пресконференция вчера стана ясно, че до 25 дни "Кремиковци" може да бъде спрян тотално, ако до два-три дни не се появи оператор или кандидат да придобие комбината и да се спаси технологичната схема на "Кремиковци".

Историята на станалия напоследък скандален комбинат започва през 1963 година. Малко по-рано от март 1953 г. до юни 1957 г., се провеждат системни проучвания на Кремиковското желязно находище от Главно управление за геоложки и минни проучвания.

На 19 юли 1958 г. е подписано споразумение за оказване от СССР на техническа помощ на България в изграждането на металургичен завод и други промишлени предприятия и обекти.

Комбинатът е проектиран на основата на технологичен проект, получен от СССР, преработен и пригоден съобразно терените и транспортните условия и местните инженерно-строителни съоръжения.

Главен проектант на комбината е Държавният институт за проектиране на металургични заводи на СССР в Москва. Проектантската работа започва през 1958 г.

С Постановление 73 на Министерски съвет от 1960 г. е утвърден технико-икономическия анализ и плановото задание за проектиране на металургичен комбинат "Кремиковци".

На 10 октомври 1963 г. влиза в експлоатация първата доменна пещ в Кремиковци. От 20 април 1989 г. е държавна фирма "Кремиковци", от 6 ноември 1991 г. - акционерно дружество.

На 8 декември 1997 г. Агенцията за приватизация открива процедура за приватизацията на "Кремиковци"АД. На 14 юни 1999 г. 71 % от капитала на "Кремиковци" АД са продадени на "Дару Металс" АД с партньор италианската компания "Марчигалия" за 1 долар.

На 1 януари 2001 г. "Дару Металс"-АД се преименува на "Финметалс холдинг"-АД. На 15 август 2005 г. "Глобал Стийл Холдинг Лимитид" (собственост на индийската фамилия "Митал") придобива мажоритарния дял на "Финметалс Холдингс" АД в "Кремиковци"АД, а държавата в лицето на Министерство на икономиката и енергетиката запазва миноритарно участие (25.29%).

На 22 юли 2008 г. "Кремиковци" АД започва да работи на ишлеме за украинската компания "ВОРСКЛА Стийл". На 6 август 2008 г. Софийският градски съд обявява неплатежоспособността на "Кремиковци" АД.

В съдебния акт е определена начална дата на неплатежоспособността и е открито производство по несъстоятелност на дружеството. Назначен е временен синдик на "Кремиковци" АД.

Днешният ден се смята и за професионален празник на металурзите. С разпореждане 827 на Министерския съвет от 19 ноември 1963 г. денят е обявен за професионален празник на българските металурзи.

Поводът е влизането в експлоатация на тази дата на Металургичния завод "Ленин" в Перник (1953) и на Стопанския металургичен комбинат "Кремиковци" (1963).

Любопитно
Професионалният празник на металурзите е свързан с влизането в експлоатация на пернишкия металургичен завод „Ленин" през 1953-та година и на стопанския металургичен комбинат „Кремиковци" десет години по-късно.