Когато акциите на Google започнаха да се котират по 300 долара, мнозина заявиха, че това е поредният технологичен сапунен мехур. Обаче вчера ценната книга достигна 519 долара - борсата хареса, че Google иска да прави конкуренция на Microsoft и в специализирания софтуер за предприятия.

През деня акциите на Google се търгуваха в Ню Йорк до 519 долара, но в края на деня затвориха с леко понижение на $518,84. Плюсът в рамките на деня е $11,77, или 2.3%.

Преди това стана известно, че Google и софтуерния концерн Salesforce.com възнамеряват да работят съвместно. По този начин Google засилва конкуренцията в бизнес области, които доскоро се считаха за запазена територия на Google.

С един общ софтуерен пакет партньорите са се ориентирали към малки предприятия с персонал под 200 души. „Груповото издание на Salesforce" за управление на клиентите между другото трябва да улеснява компаниите да пускат реклама свързана с определени ключови думи в резултатите от търсенията в машината на Google.

Кооперацията ще затвърди на първо място конкурентната позиция на двете предприятия срещу Microsoft на пазара на софтуер за предприятията. Освен другото пакетът включва и електронна поща и текстов редактор от Google. Така че в текст, електронни графици и поща, Google предлага все повече алтернативи на офис-софтуера на Microsoft.

С предлагания софтуер Salesforce.com се насочва към малки предприятия, като предлага интернет-базиран софтуер за комуникация на предприятието и управление взаимоотношенията с клиентите.