Във вторник американското предприятие за онлайн-доставки Amazon оповести спадане на нетната печалба спрямо предходния период на годината от 30 на 19 милиона долара, което означава 5 вместо 7 цента на акция във второто тримесечие.

За сметка на това оборотът нараства с 24% и възлиза на $2.31 млрд. Анализаторите очакваха само 3 цента за акция при оборот 2,25 милиарда. Оперативната печалба е 40 млн. долара - над пазарните очаквания от 32,7 млрд. долара.

Amazon се конкурира с твърда линия, която коства печалбата на предприятието. Крайният резултат е понижен и от повече инвестиции в технологии.

Много вложители бяха изненадани от този курс. Преди всичко, те се опасяваха за печалбата си поради инвестициите в технически рамкови условия и безплатната доставка за клиентите. Вчера в след-борсовата търговия акциите скочиха с цели 12%, като изражение на обявения междинен баланс.

Анализаторът Скот Дейвис от Stifel Nicolaus изказа удовлетворение от маржа на брутната печалба. „В сравнение с предишни периоди тя е по-скоро малка, но е над очакваното. Това е причината курсът на акциите да скача по този начин."

В чужбина Amazon се е засилил. Там оборотът е нараснал с 29% до 1,1 млрд. долара. Оборотът в Северна Америка се е увеличил с 21% до почти 1,3 млрд. долара. При печалбата, чужбина бележи по-добри показатели спрямо Северна Америка. В Америка Amazon за третото тримесечие има оперативна печалба от 22 млн. долара, или 1/3 от печалбата на миналата година. В Британия, Германия, Япония, Франция и Китай оперативната печалба е 50 млн. долара, или само с 5 млн. по-малко от предходната година.

В четвъртото тримесечие Amazon очаква оборот от 3,63 до 3,95 млрд. долара. Анализаторите очакват 3,69 милиарда. Оперативната печалба се очаква да бъде между 145 и 235 млн. долара. Общата печалба за цялата година се очаква да бъде между 339 и 429 милиона долара.