Австралийското правителство днес съобщи, че ще продаде 2,15 милиарда акции от най-голямата Австралийска телекомуникационна компания Telstra Corp Ltd, предава Reuters от Мелбърн. Очаква се цялата сделка да възлезе на 8 милиарда австралийски долара.

Сделката ще се осъществи на два транша. Частните инвеститори ще заплатят по 2 австралийски долара за акция в първия транш, или се ползват с отстъпка от 10 цента спрямо офертата за институционални инвеститори от 2,10 А$.

Цената във втория транш ще се формира чрез институционално счетоводство.

Правителството съобщи още през август, че желае да продаде за 8 милиарда своят дял от 51,8% от акциите на Telstra. Днес акциите на телекома се продават за A$3.74, което е спад с 2,35%.

Telstra е доставчик на телекомуникационни и информационни услуги. Главните й сфери на дейност са осигуряване на базов Интернет достъп за домакинствата и бизнеса в Австралия, местни, междурегионални и международни телефонни връзки, мобилни телекомуникационни услуги, мениджмънт на бизнес комуникационни услуги (IT), кабелни телевизии и др. Осем са големите бизнес дивизии на Telstra; за фискалната година, приключила през юни 2006, приходите на Telstra са нараснали с 3% и съставляват повече от 23 милиарда австралийски долара. За сметка на това, чистата печалба е спаднала с 26% и е 3,2 милиарда A$.