Акциите на азиатските компании се понижиха за пръв път от четири дни насам след неочаквано слаби данни за продажбата на нови жилища в САЩ. Азиатските износители са загрижени от евентуално забавяне в най-голямата икономика на света и техен най-важен пазар, твърди агенция Bloomberg.

Sony правят 70% от продажбите си в чужбина, след новите данни акцията им падна с 0.8%. Samsung Electronics, най-голям износител на Южна Корея, поевтиня с 0.7%.

Nikkei 225 падна с 0.9%, а по-широкият Topix загуби 1%. Акциите паднаха на пазарите в Австралия, Хонконг, Тайланд, Тайван. Индия е не работи заради празник, а индексът на китайския Shanghai and Shenzhen 300 Index е в най-дълъг период на подем за три месеца.

Анализатори посочват, че американската икономика продължава да бъде главната грижа на азиатските доставчици и турбуленциите на пазара в САЩ не оставят много пространство за ръст в Азия. Индексът на Morgan Stanley за Азиатско - тихоокеанския регион падна с 0.7%.

Новината, разтревожила азиатските пазари: продажбите на нови жилища за февруари на годишна база падна с 3.9% до 848,000. Икономистите предвиждаха продажби на 985,000 жилища. Акциите на всички от 16те строители, включени в индекса на S&P, загубиха от стойността си.

Някои считат, че снежните бури в Средния Запад и Североизтока могат да са възпрели осъществяването на редица сделки за продажба и строителство на недвижими имоти.