Японската централна банка остави лихвените нива в страната без промяна на ниво 0.25%, съобщава The Financial Times. За това способства и политическия натиск върху банката да не се задуши бавното възстановяване на икономиката на страната.

Решението на борда на Bank of Japan да не променя основната лихва бе взето с шест срещу три гласа. Периодът на несигурност кога централната банка ще отговори на очакванията от страна на инвеститорите на финансовия пазар се удължава.

Това решение понижи йената срещу долара до ниво под 121 йени за долар, което е най-ниския й разменен курс спрямо зелената валута от декември 2005 насам.

Фондовият пазар, на който вече царяха очаквания, че лихвата няма да се промени, не реагира. Nikkei 225 се качи с 0.6% до 17370.93 пункта.

Решението на BoJ изразява загрижеността, че индивидуалното потребление и инфлацията не са достатъчно силни, за да оправдаят повишаване на лихвените нива.

Ценовият индекс на потребителите, който изключва пресните храни, през ноември на годишна база се повиши с 0.2%. Разходите на домакинствата за 11 последователни месеца падат и през ноември, смъквайки се при отчитане на инфлацията с 0.7% спрямо предходната година.

Централната банка през последните няколко дни бе изложена на силен натиск от страна на правителството да не вдига основната лихва.