РИА Новости предаде в сряда, че Беларус е въвела мито върху транспортирането на нефт от Русия по беларуския нефтопровод. Премиер - министърът Сергей Сидорский е казал пред журналисти, че митото възлиза на $45 за тон нефт. Решението е взето след съвещание с президента Александър Лукашенко.

Според премиера, митото е напълно обосновано и разчетено. Решението е било взето въз основа предложение от 31 декември на Държавната комисия по защита на външноикономическите интереси в съответствие със Закона за регулиране на външноикономическата дейност.

Правителството на Беларус ще информира по надлежния ред Транснефт и Министерството на икономическото развитие на РФ. Премиерът освен това е съобщил, че като цяло са отработени всички въпроси с Газпром по газта, а през 2007 се очаква да се решат някои останали спорни моменти.

В отделна новина от днес РИА съобщи, че в четвъртък се провежда заседание на координационната група на ЕС по газта, в която влизат правителствени експерти, представители на компаниите производители и потребители на енергоносители.

Срещата е свикана от еврокомисаря по енергетиката Андрис Пибалгс и централната й тема ще е снабдяването на ЕС с руското „синьо гориво" след двустранното споразумение за доставките и транзита на газ между Русия и Беларус.

Еврокомисията изказа надежда, че доставките на руски газ в Европа ще се осъществяват без прекъсване и в съответствие с договорите. „Приветстваме постигането на съответното споразумение" - каза представител на Еврокомисията.

Припомняме, че споразумението между РФ и Беларус за доставки и транзит на газ бе подписано в Москва две минути преди изтичането на предишния договор, т.е 2 минути преди настъпването на Нова година. Според съобщение за пресата от Газпром, цената на газта за Беларус е $100  за 1000 куб.м., а транзитът по територията на Беларус - $1.45 за 1000 куб.м. на 100 километра.

По време на преговорите Газпром се съгласи с оценката на Белтрансгаз на $5 млрд. и ще плати половината от акциите на предприятието в налични в течение на четири години.