От 1 август във всички в Централно управление на ДФ „Земеделие" - Разплащателната агенция започва приемът на проекти по мярка 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания" по Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от фонда. По мярката се предоставя помощ за обучения, които ще се провеждат чрез курсове и информационни дейности в областта на земеделието и горите.

Участието в провежданите обучения в селското и горското стопанство е напълно безплатно. Финансовата помощ се предоставя на обучаващи организации, които могат да бъдат публични или частни институции, регистрирани по Закона за професионалното образование и обучение, както и висши училища, регистрирани по Закона за висшето образование.

Допустими за подпомагане са и юридически лица с нестопанска цел и научни институти с предмет на дейност в областта на селското и горското стопанство, управлението на земите и околната среда.

При кандидатстване, обучаващите организации разработват проекти, които трябва да съдържат подробно разработени учебни програми за всеки курс или информационна дейност с обоснована тема, по която ще се провежда обучението. В проекта трябва да се планира броя на хората, които ще се обучават, както и регионите, в които ще се провеждат дейностите. В проекта още се планира бюджета на разходите, и се разписва  графика на провеждането на всеки курс и информационна дейност.

По мярка 111 са допустими за подпомагане курсове, които могат да бъдат дългосрочни и краткосрочни. Дългосрочни са с продължителност 150 часа, а краткосрочните - са 30 часа, както и информационни дейности като семинари, информационни сесии или работни срещи с продължителност от 6 до 18 часа. Информационните дейности могат да се допълват с изготвяне и разпространение на брошури.

Подпомагат се дейности за обучение по проекти, които се осъществят на територията на цялата страна, като общата продължителност на всички дейности по един проект не може да надвишава 18 месеца.

Финансова помощ се предоставя в размер на 100 % от общите допустими разходи. Допустимите разходи за провежданите дейности са за разработване на учебната програма, преки разходи за провеждане на обучението, наем на помещения, осигуряване на учебни материали, изплащане на лекторски хонорари, пътни разходи и административни разходи за организация и управление. За обучаваните допустими са пътни разходи, пълен пансион и нощувки.

Максимално допустимата помощ за обучението на едно лице не може да надвишава левовата равностойност на 1750 евро за обучение чрез курсове от 150 учебни часа. За 30 учебни часа максималният размер е до левовата равностойност на 350 евро, а за информационни дейности таванът достига до левовата равностойност на 210 евро. Важно е да се знае, че са допустими междинни плащания за проекти за обучение чрез повече от един курс или повече от една информационна дейност и при условие, че размерът на всяко междинно плащане надвишава левовата равностойност на 8 000 евро.