Бизнесмен от Ипсуич е изобретил бутилка, която само за секунди прави застоялата вода годна за пиене, съобщава Daily Telegraph.

Начинът, по който питейна вода се доставя за региони поразени от бедствия, сега може да се революционизира.

Майкъл Притчърд се надява шишето, което сега той продава за 190 британски лири, да стане животоспасяващо за бежанците от бедстващите райони, където достъпът до питейна вода е решаващ за оцеляването.

Четири часа, след като новата бутилка „Спасител на живот" е била представена на изложението в отбранителния сектор DESI в Лондон, всичките 1,000 бутилки са били изкупени от военните.

Военните командири са възхитени, тъй като бутилките могат да дестилират между 4,000 и 6,000 литра без смяна на филтъра. Ползите за войниците ще са големи, тъй като вече няма да им се налага да пият вода с мирис на йод.

През юли прототип на бутилката получи наградата „Най-добро технологично откритие" на конференцията Технологии за войници.

Притчърд има бизнес за третиране на води в Ипсуич. За откритието си той е бил инспириран, гледайки репортажи за вълните цунами през 2004 и урагана Катрина през 2005.

Той е бил впечатлен, че бежанците с дни чакат за прясна вода.

Авторът казва: „Нещо трябваше да се направи. Отне малко време и някои неудовлетворителни образци, но всъщност се справих".

Конвенционалните филтри могат да спират бактериите с размер над 200 нанометра, но не и вируси, които обикновено са 25 нанометра дълги.

Бутилката на Притчърд може да пречиства всякаква вода - включително и фекални отпадъци, използвайки филтър, който спира всичко, по-дълго от 15 нанометра. Това значи, че вирусите могат да бъдат филтрирани без използване на химикали.