Президентът на Венецуела Уго Чавес по време на посещението си в Русия, говорейки  пред Търговско-промишлената палата, е заявил, че Куба има намерение да влезе в ОПЕК - организацията на страните - износители на нефт, съобщи ПРАЙМ-ТАСС.

Чавес бил разбрал за решението лично от кубинския лидер Фидел Кастро. Освен това президентът на Венецуела обяснил, че в „кубинският сектор на Мексиканския залив" били открити големи запаси от петрол.

По данни на Световния справочник на ЦРУ (CIA - The World Factbook), доказаните запаси на Куба не превишават 259 млн. барела (данните са за 2006 година). Но Чавес има и за двама: запасите на Венецуела се оценяват на 75,27 млрд. барела (2006). Това е повече, отколкото има Русия -  74,4 млрд. барела (2005).

Струва си да се отбележи, че Венецуела понастоящем ежедневно доставя над 98 хиляди барела нефтени продукти за Куба на преференциални условия. На ден Куба произвежда 72 хиляди барела, а ползва 204 хиляди барела нефт дневно. Данни за внос или износ няма.

ОПЕК е създадена през 1960 година. В състава на организацията влизат Иран, Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия, Венецуела, Катар, Индонезия, Либия, ОАЕ, Алжир, Нигерия, Еквадор, Габон, Ангола. Членовете на ОПЕК контролират около 60% от световните запаси на нефт. Основната цел на организацията е да се контролират световните цени на нефта.